Începând de astăzi se scumpește apa. Ce spun ieșenii

Incepand de astazi, consumul de apa potabila se taxeaza suplimentar  cu cate 31 de bani pentru fiecare metru cub. Vorbim despre o scumpire cu 6,5 %, iar pentru serviciile de canalizare sau epurare se adauga o scumpire de 24 bani/mc și se ajunge pana la 4,19 lei/metru cub cu tot cu TVA.

Potrivit societăţii care furnizează aceste servicii, strategia tarifară a fost una dintre condiţiile de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat sau din fonduri nerambursabile.

Aceasta decizie insa, ii sperie pe ieseni, multi plangandu-se de pensiile care sunt din ce in  ce mai mici, iar acest an a venit cu mullte scumpiri.

Ce spun ieșenii:

Au scumpit si ei, noi pensii mici. Putem trai asa pana inchidem ochii.

Cam  nasol, cam problematica pentru cei care nu muncesc, care au si copii acasa.

Calitatea serviciilor oferite nu ii bucura pe ieșeni, acesta fiind chiar motivul care ii deranjeaza ca tarifele au fost modificate.

Sunt de calitate, dar au nevoie oamenii ca sa aiba salarii mari. Altceva nu se poate spune ca nu importa apa. Deci, ei ca sa aiba salarii mari.

Nu avem banutii,  cu serviciile de canalizare nu avem problema. Eu totusi stau mai mult a tara și acolo lucrurile sunt mai simple.

Modificarile de tarif au fost aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, de altfel Apavital a încheiat la începutul lunii trecute un contract de finanţare în sumă de 509 milioane de euro.

Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași

”Astfel ca in judetul Iasi vor incepe investitii care vor cuprinde printre altele, 568 de km de retea de apa potabila noua, 536 km de retea de canalizare noua, 50 de statii de pompare a apei potabile, 326 de statii de apa potabila uzata, 43 de rezervoare  si 23 de noi statii de tratare   a  apei, precum si 4 statii noi de epurare a apelor uzate. Din aceasta modificare de pret de tarif se va alimenta si fondul de intretinere, inlocuire si dezvolatre care constituie sursa interna pentru dezvoltarea minvestitiilor viitoare. Tot din aceeasi bani urmand sa fie acoperita si suma de 22 milioane euro care reprezinta contravaloarea unui credit obtinut pentru a cofinanta acest proiect”