Încep reducerile de iarnă. La ce să fim atenți?

YjI1M2Y0M2I3YTg3Mjc4NjdiMDgwYTFjYjA4.thumb

Pe 17 ianuarie incep reducerile de iarna din magazine. Este momentul in care comerciantii aplica discounturi si de 70%  la unele produse. Cu toate acestea, clientii trebuie sa fie atenti si la falsele promotii, dupa experienta ultimilor ani.

Marile magazine din Iasi, lanseaza in curand promotiile si reducerile de iarna. Florin Onofrei, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor Iasi recomanda cumparatorilor sa fie foarte atenti la preturi in perioada reducerilor si sa solicite informatii suplimentare atunci cand au nelamuriri in privinta campaniilor publicitare.

Florin Onofrei, director ANPC Iasi

Ca in fiecare an reducerile sunt facute in anumite conditii si prevederi legale.

Trebuie sa urmarim acele afise care sunt 30%-50%. Putem face o reclamatie la comisariat atunci cand consideram ca pe acele afise nu sunt anumite specificatii cum ar fi, perioada derularii promotiei, campaniei de soldari, lichidari de stoc.

Am intalnit situatii in anii precedenti prin care, cu toate ca erau aceste afise 30%-50% fie nu era nici un produs cu acea reducere, fie nu aveau specificatii.

In momentul cumpararii, consumatorii trebuie sa verifice daca oferta mai este valabila si daca reducerea de preturi anuntata este identica cu cea reala, la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casa. De asemenea, pretul afisat trebuie sa fie identic cu cel facturat.

Florin Onofrei, director ANPC Iasi

Orice produs il punem la redus, trebuie sa fie barat pretul vechi cu pretul nou si acel produs trebuie sa aiba pretul mai mic decat in urma cu 30 de zile. Consumatorii nostri cunosc acest lucru si am procedat ca atare. Ne-am dat seama ca acestia chiar stiu cand au loc aceste promotii, urmaresc acel produs cu luni inainte si operatorii economici, fac un apel catre ei acum, trebuie sa cunoasca acest lucru, pretul trebuie sa fie mai mic decat in urma cu 30 de zile.

Luna ianuarie este cunoscuta drept prima luna a reducerilor, cand cei interesati pot gasi produse mai ieftine chiar si cu 70% fata de cele din plin sezon. Iesenii insa nu au incredere in aceste reduceri de pret.

R: Aveti incredere in perioada reducerilor, daca va cumparati produse cand sunt reduse?

I: Nu prea sunt cu astea. Cand cade ocazia atunci imi cumpar, nu umblu dupa reduceri.

R: Dar urmariti anumite produse?

I: Cateodata da, nu pot sa zic, se bucura omul cand e ceva redus.

R: De obicei in ce sezon va cumparati produse reduse sa spunem?

I: Iarna, vara, depinde.

R: Preferati reduceri la haine sau la supermarket-uri?

I: Haine.

I: Pentru ca se falsifica. Iti pune un pret mai mare si de fapt ele ajung la acelasi pret. Am trait multi ani in strainatate, stiu ce inseamna o reducere adevarata, deci nu.

R: Practic nu va cumparati produse de la reducere?

I: Nu, imi cumpar daca am nevoie ca imi permit, dar ca sa cred intr-o reducere, nu.

R: Nu urmariti produsele de la o luna la alta?

I: Nu, absolut nu, ca e inutil.

R: Urmaresti si produse de la o luna la alta, sa vezi, scad preturile, cresc preturile?

I: Pot spune ca urmaresc mai mult decat o data la luna, adica merg foarte des in magazine.

In anii precedenti, comisarii ANPC au constatat o serie de abateri in perioada reducerilor de iarna. Fie promotiile erau prezentate intr-o forma ambigua, fie procentul de reducere nu era cel anuntat. Amenzile incep de la 2000 de lei si ajung chiar si la 100 000 de lei, pentru o practica incorecta.