Incendiile de vegetație din Iași, pericol pentru oameni

WhatsApp Image 2022-03-19 at 18.28.10

Record negativ in acest an de incendii de vegetatie care pun in pericol vietile oamenilor, bunurile lor si solul. De asemenea, prin incendierea miristilor pentru curatarea terenurilor de resturi vegetale, particulele de poluare provenite din arderi afecteaza sanatatea oamenilor. La nivelul judetului Iasi au fost semnalate si peste 60 de incendii de vegetatie intr-o singura zi.

În județul Iași sunt anunțate zilnic, zeci de incendii de vegetație. Pompierii și serviciile voluntare intervenit din oră în oră pentru a opri flăcările ce pun de multe ori in pericol pădurile şi locuinţele oamenilor. 

În primele 3 luni ale anului au fost monitorizate peste 313 incendii de vegetație uscată și miriște, care s-au manifestat pe o suprafață de aproximativ 2600 ha. Din totalul acestora, la 121 de focare au intervenit echipaje ISU Iași pentru localizarea și lichidarea incendiilor restul fiind stinse de către serviciul voluntar al localităților ieșene. Cauza probabilă de poducere a incendiilor a fost stabilită ca fiind în aproape toate intervențiile, folosirea focului deschis în spații deschise.- a declarat Ionel Roșu, purt. cuv. ISU Iași

Aceste incendii sunt provocate deliberat de localnicii care vor să-şi cureţe terenurile, dar nu constientizeaza că o singură scânteie poate provoca o tragedie. Totodată, dacă vegetația este arsă, solul absoarbe radiația solară, se supraîncălzește și emite în aer radiații care afectează atmosfera.

”Aceste incendii aduc foarte multe prejudicii sămătății oamneilor prin poluarea creată pe de o parte și de asemenea prin problemele legate de sol, prin acel proprietăți care sunt schimbate, egate de o supraîncălzire a solului. Acum în timpul incendierii și mai târziu sub acțiunea directă a razelor solare. Acel areal joacă un rol important într-o supraîncălzire a atmosferei producând de asemenea o creștere și mai pronunțată a CO2 sau a compușilor de carbon, care sunt în sol.”- a declarate Silviu Gurlui, prof. Facultatea de Fizică UAIC

Amenzile pentru provocarea unor astfel de incendii pot ajunge la 6.000 lei pentru persoane fizice şi la 50.000 lei pentru cele juridice.