Încălzirea centrală în Iaşi va costa peste 100 de milioane de euro. 60 de milioane se duc numai pe cărbune

carbunee

Costurile pentru achizitia si transportul carbunelui necesar în aceasta iarna la CET trec pragul de 300 milioane lei. 
Municipalitatea a anuntat ieri ca pretul final pentru care a încheiat contractul cu Vitol SA Geneva, furnizorul carbunelui, ajunge la aproape 415 dolari/tona, suma care cuprinde transportul huilei în portul Constanta (86 dolari/tona) si pretul mediu de achizitie al tonei de carbune cotat la bursele internationale în luna septembrie (circa 328 dolari).

Tinând cont ca Primaria a contractat o cantitate totala de 140.000 tone, rezulta fonduri necesare în valoare de aproape 60 milioane dolari. Municipalitatea a achitat deja o prima factura, de circa 25- din valoarea contractata, respectiv o suma de 16 milioane de dolari.

Anul trecut, Primaria a achizitionat carbune tot de la Vitol SA Geneva, dar cantitatea a fost mai mica (75.000 tone), iar pretul de achizitie si transport de doua ori mai mic. În decembrie 2021, pretul carbunelui la bursele internationale era de aproape 130 dolari/tona, în timp ce, ieri, ajungea la 300 dolari/tona cu o tendinta de scadere în perioada urmatoare.

Contract de transport si cu CFR Marfa

Din portul Constanta, carbunele va ajunge la Iasi pe calea ferata în cadrul unui contract distinct încheiat de catre Primarie cu CFR Marfa, transportatorul urmând a încasa aproape 20 milioane lei (circa 4 milioane de dolari).

„Prima transa de carbune este livrata în portul Constanta în perioada 5 – 15 octombrie 2022”, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtatorul de cuvânt al Primariei. Toata cantitatea de carbune trebuie livrata pâna la mijlocul lunii noiembrie.

Costurile enumerate mai sus nu vor fi singurele pentru asigurarea agentului termic: municipalitatea trebuie sa asigure salariile a peste 340 de salariati si alte cheltuieli care tin de buna functionare a sistemului de termoficare.

În schimb, asa cum „Ziarul de Iasi” relata recent, Primaria ar putea sa-si echilibreze cheltuielile cu veniturile în urma vânzarii de energie electrica: odata cu punerea în functiune a CET Holboca, capacitatea de productie va creste considerabil (de la 4 MW/ora la 50 MW/ora), iar Primaria va putea livra mai multa energie în sistemul national. Ramâne de vazut în ce masura îsi va rotunji veniturile.

Daca nivelul încasarilor poate fi greu de estimat, cheltuielile totale pentru sustinerea sistemului de termoficare pot trece pragul de 500 milioane lei, o estimare recenta a primarului Mihai Chirica fiind de 535 milioane lei.

La sistemul de termoficare a Iasului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20- din fondul locativ existent. La acestea se adauga câteva sute de cladiri publice si private: spitale, unitati de învatamânt si imobile detinute de persoane particulare.