Inca un caz de leptospiroza la Iasi

Un nou caz de leptospiroza a fost confirmat la Iasi. Un instalator din Piatra Neamt a fost transportat de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Acesta se afla momentan sub tratament la Terapie Intensiva.

Acesta este al doilea caz dupa cel al barbatului din Barlad, care se afla la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi. Barbatul a fost adus din Neamt la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi si este de meserie instalator. Acesta a lucrat in medii cu risc ridicat si a contactat virusul.

Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi: “Este vorba de doua cazuri care exista la nivelul judetului Iasi, adica in spitalele din Iasi dupa cum au aparut in spatiul public informatiile. Pacientul care se gaseste la noi in spital in compartimentul de Terapie Intensiva, din judetul Neamt este un pacient la care inca asteptam rezultatele de certitudine, pentru ceea ce inseamna infectia cu leptospire, dar are un context epidemiologic pozitiv, in sensul ca a facut curat intr-un grajd sau intr-un subsol de bloc cu ceva timp inainte de a se imbolnavi si are afectare hepatorenala care este destul de grava, intrucat este internat in compartimentul de Terapie Intensiva”.

Cei mai predispusi la a intra in contact cu leptospiroza sunt persoanele care lucreaza in subsoluri, in grajduri sau in alte medii in care pot avea contact cu fecalele rozatoarelor. Aceasta boala poate fi fatala daca nu este tratata la timp, intrucat ataca mai multe organe vitale.

Ca urmare, primii care ar fi la risc sunt cei care lucreaza la instalatii, cei care se stiu a fi facut curatenie in grajduri de exemplu sau cei care se stiu a fi facut baie in lacuri sau in balti unde nu exista o verificare din punct de vedere epidemiologic. Leptospiroza este o boala grava, pentru ca determina afectarea functiei ficatului, rinichiului, inimii, cateodata si a creierului. Deci vedeti o afectare multiorganica care in unele cazuri, poate duce si la deces”, ne-a mai precizat Carmen Dorobat.

Primele semnale de alarma ale acestei boli sunt febra si ingalbenirea mucoaselor de nivelul ochiului. In aceasta situatie orice pacient febril trebuie sa se prezinte la triajul Spitalului de Boli Infectioase.