Inca 6 documente clasificate au fost descoperite in resedinta lui Joe Biden

biden

O nouă percheziție a Departamentului de justiție al SUA la locuința președintelui Joe Biden din Wilmington, Delaware, a descoperit încă șase obiecte, inclusiv documente cu marcaje de clasificare, a anunțat sâmbătă seara un avocat al președintelui într-un comunicat.

Unele dintre documentele clasificate și „materialele din jur” datează din timpul mandatului lui Biden în Senat, unde a reprezentat statul Delaware din 1973 până în 2009, potrivit avocatului său, Bob Bauer. Alte documente datează din timpul mandatului său de vicepreședinte în administrația Obama, din 2009 până în 2017, a precizat Bauer.

Departamentul de justiție, care a efectuat vineri o percheziție care a durat mai mult de 12 ore, a luat, de asemenea, unele note pe care Biden le-a scris personal de mână în calitate de vicepreședinte, potrivit avocatului.

Președintele a oferit acces „la locuința sa pentru a permite DoJ [Departamentul de Justiție] să efectueze o percheziție a întregii incinte pentru a găsi potențiale dosare ale vicepreședintelui și potențiale materiale clasificate”, a declarat Bauer.

Nici Biden și nici soția sa nu au fost prezenți în timpul percheziției, a precizat avocatul. Biden se află în Rehoboth Beach, Delaware, pentru weekend.

Anchetatorii Departamentului de Justiție au coordonat din timp percheziția cu avocații lui Biden, a precizat Bauer, iar avocații personali ai președintelui și ai Casei Albe au fost prezenți în acel moment.

Alte dosare guvernamentale clasificate au fost descoperite luna aceasta la reședința din Wilmington a lui Biden, iar în noiembrie într-un birou privat pe care acesta l-a păstrat la un thinktank din Washington, DC, după ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte în administrația Obama în 2017.

Sâmbătă, Bauer nu a precizat în declarația sa unde au fost găsite documentele în locuința din Wilmington. Documentele clasificate anterioare au fost găsite în garajul casei și într-un spațiu de depozitare din apropiere.

Percheziția arată că anchetatorii federali avansează rapid în ancheta privind documentele clasificate găsite în posesia lui Biden. În această lună, procurorul general Merrick Garland a numit un consilier special pentru a investiga această chestiune.

Consilierul special Robert Hur investighează modul în care președintele și echipa sa au gestionat documentele clasificate din epoca Obama, care au fost găsite recent în posesia privată a lui Biden.

Avocații lui Biden au găsit toate documentele descoperite înainte de percheziția de vineri a DoJ, potrivit Casei Albe. Cea mai recentă percheziție a fost prima dată când autoritățile federale de aplicare a legii au efectuat o căutare de documente guvernamentale la adresele private ale lui Biden, potrivit informațiilor făcute publice.

Republicanii au comparat ancheta cu investigația în curs de desfășurare privind modul în care fostul președinte Donald Trump a gestionat documentele clasificate după președinția sa. Casa Albă a precizat că echipa lui Biden a cooperat cu autoritățile în ancheta lor și a predat documentele respective. Trump a rezistat să facă acest lucru până la o percheziție a FBI în august la stațiunea sa din Florida.

Percheziția escaladează mizele juridice și politice pentru președinte, care a insistat că descoperirea anterioară de materiale clasificate la domiciliul său și la fostul său birou va fi considerată în cele din urmă lipsită de consecințe.

Biden a declarat joi că nu are „niciun regret” că nu a dezvăluit public înainte de alegerile de la jumătatea mandatului descoperirea de documente clasificate la fostul său birou și că este convins că problema va fi rezolvată.

„Nu există nici acolo, nici acolo”, a declarat Biden reporterilor în timpul unei deplasări în California, joi.