Inaugurarea ,,Discobolului’’ din Copou de Ziua Mondială a Mediului

Cu prilejul Zilei Internaționale a Mediului, una dintre cele mai reprezentative lucrări de artă monumentală din spațiul public ieșean, a revenit, astăzi, în centrul atenției: „Discobolul”, sculptura semnată de Vladimir Florea în 1953, a fost restaurată și redată comunității într-o formă revitalizată, grație unui parteneriat între Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași.

Inițiativa aparține lui Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii, care a mobilizat echipele de specialiști ale Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași. Lucrarea de restaurare a fost realizată de sculptorul Vladlen Babcinețchi, sub coordonarea experților și cu sprijinul tehnic al Palatului Culturii.

Maria Bilașevschi – Președinte UAP Iași: ,,Cele mai importante campanii cred că au loc în Iași, pentru că avem suficient de multe monumente, cele care vin din perioada comunistă, puțin appreciate după anul 1990, dar care nu reprezintă un devotement fața de politic, ci față de umanitate, așa cum este discobolul lui Vladimir Florea, un sculptor foarte important, uitat din păcate, o imagine care este ancorată în antichitate, într-o renaștere, dar și ceea ce se întâmpla în spațiul românesc, încercând să eludeze anumite canoane și să aducă o formă dinamică, o formă activă și să ne inspire pe noi toți”.

Sculptura, aflată în proximitatea Stadionului „Emil Alexandrescu” din Copou, veghează de peste șapte decenii asupra trecătorilor, devenind un simbol afectiv și vizual al zonei. Reabilitarea sa nu este doar o intervenție artistică, ci și un act de recuperare a unei piese de patrimoniu care face parte din identitatea urbană a Iașului.

Mihai Marius Andrei – Director Ateneu Iași: ,,Demonstrăm încă o dată implcarea în promovarea patrimonului cultural și resuscitarea patrimoniului cultural al Iașului. De asemenea, ziua de 5 iunie nu a fost aleasă întâmplător, fiind Ziua Internațională a Mediului, și prin această acțiune dorim să co  nștientizăm o mai  bună conștientizare a mediului înconjurător”.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu de reactivare a sculpturii monumentale în peisajul urban și de apropiere a cetățenilor de reperele vizuale care definesc spiritul orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *