În UE pot sa apara întreruperi de curent in aceasta iarna, sustine un comisar european

curent electric

În Uniunea Europeană pot apărea întreruperi de curent în această iarnă, ca urmare a crizei energetice și a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat responsabilul cu ajutorul umanitar și gestionarea crizelor, într-un interviu acordat unui ziar din Germania.

Janez Lenarcic a declarat că una dintre lecțiile pandemiei de coronavirus este că nu trebuie să începi gestionarea crizei atunci când criza lovește, motiv pentru care comitetul încearcă să prezică crize viitoare.

Întrebat dacă mecanismul de protecție civilă al UE ar putea fi necesar să fie declanșat din cauza crizei energetice, el a spus că este „foarte posibil” iar comitetul lucrează deja la pregătirile pentru operațiuni bazate pe două posibile „scenarii”.

„Un caz posibil este acela că doar unul sau câteva state membre sunt afectate de un eveniment minor, cum ar fi o întrerupere de curent”, a spus Janez Lenarcic.

Apoi, cu cooperarea comitetului, statele partenere pot furniza țării care are nevoie de asistență de echipamente de generare a energiei electrice, ca în cazul dezastrelor naturale.

Celălalt caz posibil este că, multe țări se află într-o situație dificilă în același timp și, prin urmare, nu mai au suficientă putere pentru a se ajuta reciproc. În acest caz, comitetul ar putea răspunde nevoilor prin mobilizarea propriilor provizii de urgență, a explicat Janez Lenarcic.

La sfârșitul anului 2021, în aceeași zi, au susținut Croația și Slovenia afectate de cutremur cu generatoare și combustibil, cand un viscol a deteriorat rețeaua electrică. Au existat, de asemenea, cazuri în care Bruxelles-ul a oferit asistență timp de câteva zile sau săptămâni prin mecanismul de protecție civilă al UE, cum ar fi, de exemplu, avioanele de stingere a incendiilor. Au fost furnizate pentru a combate incendiile forestiere care au izbucnit în munții Harz din Germania în această vară, care au fost dislocate de sute de ori pentru a sprijini autoritățile germane, a spus comisarul UE.