In rapoartele oficiale, Iasul mai putin poluat ca anul trecut

Sharing is caring!

Ieri a avut loc sedința trimestrială a Comitetului Consultativ pentru Protecția Mediului, dedicată analizei comparative a evoluției concentrației de particule în suspensie PM 10, poluant care afectează semnificativ calitatea aerului respirat de ieșeni.

“Evoluția favorabilă a acestui indicator, constatată trimestru trecut s-a reconfirmat”, sustine prefectul. Astfel, de la începutul acestui an și până la 21 octombrie au fost înregistrate 133 de depășiri ale valorilor maxime admise ale indicatorului, față de 280 înregistrate pe parcursul anului trecut.

În zona Podul de Piatră, unde au fost înregistrate cele mai multe depășiri, numărul acestora a fost de 52, față de 105 în 2018. Conform reprezentanților Primăriei municipiului Iași, situația deosebită înregistrată în perioada Sărbătorilor Iașului și care s-a prelungit parțial până astăzi, s-a datorat atât traficului auto semnificativ crescut, cât și condițiilor meteorologice, respectiv inversiunea termică, creșterea presiunii atmosferice și absența curenților puternici de aer, care au favorizat reținerea la nivelul solului a particulelor poluante.

Municipalitatea va utiliza, în premieră, o dronă dotată cu senzorii necesari, astfel încât să poată fi completate datele oferite de stațiile fixe de monitorizare a aerului și, totodată, să poată fi localizată cu mai multă precizie sursa factorilor poluanți. Acțiunea este necesară și pentru că se constată apariția depășirilor concentrației de particule în suspensie PM 10 la ore la care traficul auto este minim, ceea ce implică posibilitatea existenței unor factori încă neluați în calcul.

Primaria continua spălarea și igienizarea carosabilului și trotuarelor, organizarea șantierelor astfel încât să se limiteze emiterea de pulberi în suspensie, restrângerea zonelor afectate de depozitări necontrolate de deșeuri diverse, ca și a incendierii vegetației în oraș și în zona periurbană.

shares