In plin razboi, guvernul de la Kiev este zdruncinat de acuzatii de mita

kiev

Detectivii sub acoperire ai Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) au demascat un ministru adjunct al dezvoltării comunitare și complici pentru că au luat mită 400.000 de dolari, potrivit unei postări pe Facebook a Biroului Procuraturii Speciale Anticorupție (SAPO).

Nici NABU, nici SAPO nu au menționat numele ministrului adjunct implicat, dintre care sunt patru în prezent în funcție, potrivit site-ului guvernamental. Oficialul și complicii ar fi permis semnarea contractelor de achiziție de echipamente și utilaje în schimbul mitei.

Guvernul ucrainean a alocat vara trecută 1,68 miliarde UAH (45,7 milioane de dolari) pentru a restabili infrastructura critică si a furniza ucrainenilor energie electrică, căldură și apă în timpul iernii.

SAPO a declarat că ancheta a scos la iveală faptul că mai mulți oficiali au încheiat contracte la un cost umflat cu întreprinderi prestabilite. Investigația este în curs de desfășurare, a precizat SAPO.

Rusia a avariat peste 700 de instalații de infrastructură critică din Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit Ministerului de Interne.

La 21 ianuarie, NABU l-a reținut pe ministrul adjunct al infrastructurii Vasyl Lozynskiy. Potrivit postului de știri Ukrainska Pravda, NABU a investigat din septembrie o potențială fapta de corupție în care este implicat Lozynskiy. Ministrul adjunct ar fi acceptat mită în valoare de 400.000 de dolari pentru achiziționarea de generatoare de electricitate.

Ministerul Infrastructurii a emis o declarație în care a afirmat că „oferă asistență deplină în cadrul anchetei” și că Lozynskiy a fost demis.

O alta ancheta se refera la achizitii de alimente pentru militari la suprapret. Ministerul ucrainean al Apărării a negat un raport recent al presei ucrainene potrivit căruia achiziționează alimente pentru militari la prețuri mult mai mari decât în magazine.

Postul de știri ucrainean ZN.UA a relatat la 21 ianuarie că Ministerul Apărării cumpără alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev.

Articolul se referă la un contract de 13,16 miliarde Hr (358,2 milioane de dolari) semnat la 23 decembrie pentru livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumy, Kiev, Zhytomyr, Chernihiv și Cherkasy.

Potrivit raportului, Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 Hr pentru un ou, din care prețul mediu într-un magazin din capitală este de aproximativ 7 Hr.

Ministerul susține că rapoartele au „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare”, dar nu a oferit detalii suplimentare. Ministerul Apărării a declarat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre” în timpul legii marțiale. O anchetă internă este în curs de desfășurare, a precizat ministerul.