În octombrie s-au înregistrat cele mai mari scumpiri la alimente din ultimii 10 ani

cos-cumparaturi

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut pentru a treia lună consecutiv în octombrie, atingând un nou maxim din ultimii 10 ani, din cauza majorărilor la cereale și uleiuri vegetale, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele prețurilor la alimente al FAO, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a înregistrat o medie de 133,2 puncte luna trecută, comparativ cu 129,2 în septembrie.
Luna precedentă s-au înregistrat cele mai rdicate prețuri din 2011. Pe o bază anuală, indicele a crescut cu 31,3% în octombrie.

În ultimul an, preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar şi a cererii mari.

„Disponibilitatea mai strânsă pe piețele globale din cauza recoltelor reduse la marii exportatori, în special Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii, a continuat să exercite presiune în creștere asupra prețurilor”, a transmis FAO referitor la recoltele de grâu.

Prețurile mondiale ale uleiului vegetal au crescut cu 9,6% în această lună stabilind un nivel record. O cauză a creșterii prețurilor uleiului de palmier este deficitul de forță de muncă din Malaezi, care a scăzut producția.

În schimb, prețurile globale la zahăr au scăzut cu 1,8% în octombrie. Totodată, preţurile la carne au scăzut cu 0,7% comparativ cu luna precedentă.

FAO estimează că producţia mondială de cereale din 2021 va fi de 2,793 miliarde de tone, mai mică faţă de maximumul istoric de 2,800 miliarde de tone pe care îl prognoza în urmă cu o lună.