În Nigeria a fost descoperită o conductă ilegală de 4 kilometri prin care hoții au furat petrol timp de nouă ani

platforme petroliere

Oficialii din Nigeria au descoperit o conductă de conectare ilegală de la unul dintre principalele sale terminale de export de petrol în mare, care a funcționat timp de nouă ani fără să fie detectată, a declarat șeful companiei petroliere de stat NNPC LTD, potrivit Reuters.

Conducta de 4 kilometri (2,5 mile) de la terminalul de export Forcados, care exportă în mod obișnuit aproximativ 250.000 de barili pe zi de petrol, a fost descoperită în timpul unei acțiuni de reprimare a furturilor din ultimele șase săptămâni, a declarat Mele Kyari, directorul executiv al NNPC, în fața unei comisii parlamentare, marți seara târziu.

„Furtul de petrol în țară a avut loc timp de peste 22 de ani, dar dimensiunea și ritmul la care a ajuns în ultima perioadă este fără precedent”, a declarat Kyari într-o înregistrare audio a ședinței de informare consultată de Reuters.

Hoții exploatează des conductele terestre pentru a sifona petrolul fără a fi identificați, dar o conductă ilegală în ocean este extrem de neobișnuită și sugerează o operațiune de furt mai sofisticată.

Operatorul din Forcados, SPDC, o subsidiară locală a Shell, a declarat că a fost îndepărtată conducta prin care hoții furau petrol.

Nigeria, cel mai mare exportator de petrol din Africa, pierde venituri potențiale de pe urma a 600.000 barili de petrol pe zi, a precizat Kyari.

Exporturile de țiței au scăzut sub 1 milion de barili pe zi în august, pentru prima dată după 1990 încoace, ca urmare, Nigeria pierde sume mari de bani.

Încărcările la terminal au fost oprite de când a fost descoperită o scurgere de la un furtun subacvatic al terminalului, pe 17 iulie. Shell a anunțat că se așteaptă ca încărcările să fie reluate în a doua jumătate a lunii octombrie.