În loc de adăposturi de protecție civilă, scapă cine poate! In Iași, doar 8500 de persoane au loc unde să se ascundă în situații de urgență

Umezeala, mucegai si pereti scorojiti. Asa arata majoritatea adaposturilor de protectie civila din Romania, unde in teorie, cetatenii ar trebui sa se ascunda in situatii de urgenta fie ca vorbim despre dezastre naturale sau razboi.
Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat. In Iasi, situatia este jalnica, iar din 181 adaposturi la nivelul judetului Iasi, doar 29 sunt functionale dintre care 26 in Municipiul Iasi. La o populatie a judetului de 760.000 de locuitori, in caz de dezastru doar 9200 de persoane au loc in adaposturi, dintre care 8500 la nivelul Municipiului Iasi.
Adăposturile de protecție civilă sunt structuri special amenajate pentru a oferi protecție populației în caz de dezastre naturale, conflicte armate sau alte situații de urgență. Acestea sunt proiectate pentru a rezista la explozii, radiații, contaminare chimică sau biologică și alte pericole. 73 la suta dintre adaposturile civile din Romania au fost construite pe vremea lui Ceausescu dar multe dintre ele au devenit neoperationale dupa ce locatarii au fost lasati sa le transforme in spatii de depozitare a muraturilor sau anvelopelor.
Nicolai Scânteie – Col. ISU Iași: “Legat de adaposturile de protectie civila, lucrurile au inceput dupa Primului Razboi Mondial atunci a pornit regulamentul de protectie civila in cazul bombardamentelor. Bineinteles ca, orice adapost este un mijloc de siguranta pentru populatie si te ajuta. El trebuie sa indeplineasca niste criterii tehnice. Permanent noi le verificam impreuna cu autoritatile publice locale, incercam sa le aducem la un nivel de utilizare de suta la suta. Este un proces in derulare“.
Iesenii sunt obligati din acest an sa plateasca o taxa de protectie civila. Aceasta va aduce incasari de peste 1,5 milioane lei la bugetul local, bani care vor fi folositi pentru refacerea adaposturilor de protectie civilia. In prezent, Iasul are peste 170 de astfel de adaposturi. Dintre acestea 127 sunt publice iar 43 sunt private. Daca din cele private, 40 sunt functionale, cele publice doar 26 se prezinta in conditii optime.
Mihai Chirica, Primar Municipiul Iași: “Este o taxa speciala introdusa pe baza legii de protectie civile. Nu este o taxa care sa atraga atentia, ea reprezinta 1% din impozitul pe cladire pentru apartamente, nu mai putin de 10 lei. Cea mai mare parte dintre apartamente raman undeva in cuantum de 10 lei pe an iar pentru constructiile noi, cele cu o suprafata mai mica de 600 mp este o taxa de 0,2% din valoarea autorizatiei de contruire. Pentru cei cu suprafata mai mare de 600 de mp sunt obligati sa contruiasca adaposturi de protectie civila si automat nu putem sa facem o dubla impunere“.
In judetul Iași exista adaposturi civile in Pașcani, Valea Lupului, Holboca, Lețcani, Podu Iloaiei, Miroslava, Sculeni si Municipiul Iasi. In alte 90 localitati nu exista adaposturi civile.
În România, capacitatea de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% în adăposturi special construite, respectiv 990.000 persoane, dacă luăm în considerare și alte spații de adăpostire identificate (spații de la metrou, parcări, pasaje și galerii subterane, tuneluri), raportat la totalul populației rezidente de 19 milioane de persoane. Din totalul de 5072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, 2543 sunt neoperaționale.