In ciuda sanctiunilor, importurile de gaze naturale către Europa din Rusia le-au depășit pe cele din SUA, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina

În luna mai, importurile de gaze naturale către Europa din Rusia le-au depășit pe cele din SUA pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, evidențiind lupta continuă a UE pentru a reduce dependența de energia rusă. În ciuda eforturilor concertate de a tăia legăturile cu carburanții ruși, factori unici au determinat această schimbare, subliniind complexitatea peisajului energetic al Europei , potrivit Financial Times.

Marzec-Manser de la ICIS consulting a remarcat ironia că gazul rusesc câștigă cotă de piață în Europa după eforturi ample de diversificare a surselor de energie. După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Moscova a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, ceea ce a determinat regiunea să stimuleze importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) , în principal din SUA.

SUA au depășit Rusia ca principal furnizor de gaz al Europei în septembrie 2022 și au furnizat aproximativ 20% din livrările regiunii în 2023. Cu toate acestea, în mai, gazul rusesc și GNL au reprezentat 15% din furnizarea totală către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, în timp ce US LNG a scăzut la 14%, cel mai scăzut nivel din august 2022. Schimbarea a fost influențată de creșterea importurilor europene de GNL rusesc, în ciuda discuțiilor în desfășurare privind sancțiunile UE.

Rusia a încetat aprovizionarea cu gaze prin conductele din nord-vestul Europei la jumătatea anului 2022, dar a menținut livrările prin Ucraina, Turcia și Bulgaria. Livrările din luna mai au fost influențate de factori temporari, inclusiv defecțiunea instalației de export de GNL din SUA și transporturile crescute prin Turcia înainte de întreținerea programată în iunie. În ciuda cererii slabe de gaze în Europa și a nivelurilor ridicate ale stocurilor, această situație este văzută ca fiind temporară.

Marzec-Manser a sugerat că situația actuală ar putea să nu dureze, deoarece Rusia ar putea redirecționa GNL către Asia prin Ruta Mării Nordului în timpul verii, reducând livrările către Europa , în timp ce producția de GNL din SUA este de așteptat să revină. În plus, un acord de tranzit între Ucraina și Rusia urmează să expire în acest an, prezentând un risc pentru acele rute de aprovizionare.

Comisia Europeană susține un plan de investiții pentru extinderea capacității de conducte în Coridorul de Sud de Gaze dintre UE și Azerbaidjan. Un înalt oficial al UE a indicat că proviziile acestei rute sunt insuficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc care trec anual prin Ucraina în prezent.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în timpul unei călătorii în Japonia, a discutat despre redirecționarea GNL din Europa către Asia pentru a satisface cererea. Ea a declarat că Tokyo și Bruxelles-ul au stabilit un „ sistem de avertizare timpurie ” pentru a monitoriza deficitul de GNL și au convenit asupra măsurilor de economisire a energiei. Simson a dat asigurări că UE este pregătită pentru orice perturbări pe piețele globale de gaze, menționând că stocurile de gaze rămân ridicate și cererea a scăzut cu 20% față de nivelul din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *