În ciuda apariției pastilei anti COVID-19 produsă de Merck, anticorpii de la Regeneron, GSK și alții au încă miliarde de vânzări

Succesul antiviralului oral de la Merck & Co. împotriva COVID-19 a declanșat imediat îngrijorări cu privire la perspectiva de piață a terapiilor cu anticorpi. Dar, după cum vede un analist, acele produse cu anticorpi de la Regeneron, GlaxoSmithKline și alte companii au încă un rol important de jucat pe care pastilele nu îl pot compensa.

Anticorpii COVID au încă miliarde de vânzări, cu o cerere puternică continuă cel puțin până în 2022, în ciuda posibilei disponibilități de medicamente orale, a prezis analistul SVB Leerink Geoffrey Porges într-o notă de vineri adresată clienților.

Molnupiravirul, în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics de la Merck, poate capta o mare parte din piața tratamentului, dar anticorpii vor beneficia probabil de o fereastră de tratament mai lungă și ar putea avea o zonă pentru ei înșiși. Anticorpii pot fi utilizați pentru prevenirea bolilor – atât înainte, cât și după expunere – și pot oferi protecție pe termen lung, a menționat Porges.

Datele actuale de distribuție de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA sugerează o medie de 190.000 de doze de anticorpi COVID în fiecare săptămână, în ciuda unei scăderi recente a cazurilor noi de COVID. Pentru Porges, acest lucru sugerează că „anticorpii sunt în sfârșit încorporați în practicile și protocoalele de tratament de rutină”. În următoarele șase până la 12 luni, aprovizionarea cu anticorpi COVID va fi în continuare restrânsă, a estimat el.

La rata actuală de funcționare, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane va trebui să livreze 4,9 milioane de doze de medicamente cu anticorpi pentru a satisface cererea în următoarele șase luni, dar contractul existent acoperă doar 2,7 milioane, lăsând un „decalaj de aprovizionare” de 2,2 milioane. Doze numai pentru următoarele șase luni, a remarcat Porges.

Compania a înregistrat vânzări de 3,5 miliarde de dolari din medicament în prima jumătate a anului 2021 și a semnat recent un contract de 2,94 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru a furniza 1,4 milioane de doze suplimentare până în ianuarie 2022.

Combinația de bamlanivimab și etesevimab de la Eli Lilly a fost utilizată limitat datorită potenței sale reduse împotriva variantelor de coronavirus. Sotrovimabul recent autorizat de GSK și Vir Biotechnology câștigă avânt, cu așteptări de la Wall Street de 503 milioane de dolari în vânzările din 2021.

În plus, în urmă cu câteva zile, Brii Biosciences a început o depunere continuă pentru o autorizație de utilizare de urgență a regimului său cu două medicamente, BRII-196/198, stabilind o potențială decizie la începutul anului 2022. Într-o fază a 3-a condusă de National Institutes of Health studiu, combinația a redus semnificativ spitalizarea și decesul la pacienții nespitalizați.

Mai important, în comparație cu inițierea tratamentului în decurs de cinci zile în infecția simptomatică, BRII-196/198 a arătat o eficacitate similară atunci când a fost administrat până la 10 zile după debutul simptomelor. Majoritatea antiviralelor cu molecule mici trebuie administrate într-o fereastră de timp relativ strânsă la începutul infecției pentru a fi eficiente, a remarcat Porges. Molnupiravir, de exemplu, a fost administrat în primele cinci zile după debutul simptomelor în cadrul studiului său clinic.

Pentru produsul Brii, Porges a proiectat 1,3 miliarde de dolari în comenzi de stocuri de la guvernele SUA și China. Consensul The Street pune în prezent veniturile biotehnologiilor chino-americane în 2022 la 485 de milioane de dolari, potrivit Porges.

Pe lângă tratarea anumitor pacienți ușoare până la moderate, combinațiile de anticorpi Regeneron și Lilly sunt, de asemenea, utilizate în așa-numitele setări de profilaxie post-expunere pentru a preveni boala simptomatică la persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate în gospodării.

AstraZeneca a depus recent o autorizație de utilizare de urgență a cocktail-ului său de anticorpi, AZD7442. Medicamentul a redus riscul de COVID simptomatic cu 77% în cadrul profilaxiei pre-expunere în rândul persoanelor imunodeprimate, care de obicei nu răspund la fel de bine la vaccinuri.

Medicamentele orale probabil nu vor putea ajunge pe piața de prevenire, având în vedere mecanismul lor, a spus Porges. Prin comparație, capacitatea medicamentelor cu anticorpi de a rămâne active în corpul uman pentru o perioadă lungă de timp le oferă capacitatea de a oferi protecție pe termen lung împotriva COVID. Prin urmare, „administrarea profilactică țintită ar putea deveni un caz de utilizare cheie pentru anticorpii COVID, deoarece autoritățile de sănătate publică încearcă să limiteze focarele regionale sau localizate în unități”, a spus Porges.

În cele din urmă, comoditatea administrării și durata protecției vor fi „diferențieri importanți” în cadrul clasei de anticorpi, a remarcat Porges. AZD7442 vine într-o formulare intramusculară, iar REGEN-COV are o versiune sub piele, în timp ce altele sunt până acum doar infuzii.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!