In acest an vor incepe lucrarile de reabilitare a Manastirii Galata

manastirea galata

Etapa proiectării deja a fost inițiată, la mijlocul acestei luni primarul Mihai Chirica semnând contractul pentru realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI). Documentația va fi realizată de Arc Design SRL, în cel mult șase luni, în cadrul unui contract în valoare de 341.530 lei, cu TVA.

Asocierea dintre Municipiul Iași și Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Galata în vederea elaborării și depunerii în parteneriat a unei cereri de finanțare a fost votată de Consiliul Local pe 29 ianuarie 2021. Ansamblul monument istoric este compus din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582 – 1583), Palatul Domnesc (1726 – 1728), turnul clopotniță (1584) și zidul de incintă (1584).

Pe lângă monumentele reabilitate cu fonduri europene (Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa, Baia Turcească, Muzeul de Istorie Naturală), intenția municipalității este ca, în acest an, să reabiliteze și alte monumente: Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea – Ansamblul funerar al Eroilor Români 1941 – 1945, Monumentul Eroilor Diviziei 2-a Cavalerie” (cunoscut și ca Statuia Cavaleristului în atac din Iași sau „Șarja de la Prunaru”), Aleile din zona Monumentului Eroilor 1916 (Cimitirul Eternitatea), Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu Lei) etc.