In 2023 s-au inregistrat peste 114.000 vizitatori la Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi
Anul trecut s-au inregistrat 114.000 vizitatori la Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi, jumatate dintre acestia fiind elevi si studenti. La cele 14 expoziții permanente s-au adăugat în 2023 peste 30 de alte expoziții temporare și evenimente expoziționale.
„Nume: Eminovici”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României. Expoziția a adus în fața publicului vizitator documente originale legate de numele lui Mihai Eminescu: mitrica (documentul de consemnare a nașterii poetului la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850) și pașaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858, unde sunt menționați și fiii care vor călători alături de el: Marian, Nicolae, Gheorghe, Ilie și Mihai. Vizitatorii au avut ocazia să afle povestea acestor documente care au fost expuse în premieră la MNLR Iași.
Expoziția cu genericul „Străina Hortensia Papadat-Bengescu” organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, a reconstituit traseul biografic al autoarei prin intermediul obiectelor personale, fotografiilor și al pasajelor din biografia romanțată scrisă de Ana Maria Sandu.
Expoziția „Literatură și Medicină”, a fost organizată în parteneriat cu Centrul Cultural „I. I. Mironescu” și Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și a surprins latura pur umană a medicilor-scriitori, prietenia dintre cei dedați cu totul medicinei, unii dintre ei savanți, inovatori în domeniul medical, pasionați de literatură și ceilalți scriitori, în contextul războaielor Balcanice, Primului Război Mondial, epidemiei de holeră și tifos, campaniilor antiepidemice. Au fost aduse în fața vizitatorilor manuscrise, fotografii, machete, instrumentar medical, ustensile de laborator, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, de la Muzeul de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău” și de la Muzeul de Istorie a Medicinei, UMF Iași, oferind astfel o proiecție asupra efortului cultural al scriitorilor medici.
Evenimentul care a marcat în mod deosebit luna decembrie a anului precedent a fost redeschiderea Muzeului „Ion Creangă” Iași – Bojdeuca, iar cu acest prilej a fost organizată în colaborare cu Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” din Iași, expoziţia de grafică „Ion Creangă – Povești. Desene de Ary Murnu”.
Printurile supradimensionate – ilustraţii ale poveştilor şi povestirilor lui Ion Creangă, realizate de Ary Murnu – asociate unei instalații de marionete, au oferit o incursiune unică în imaginație și perspectivă și au creat o fereastră către lumea creatorului. Vizitatorii au fost provocați să dea curs invitației vizuale și să călătorească în lumea operei lui Ion Creangă.
Ilustrațiile sunt din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi și fac trimitere la poveștile și povestirile „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Dănilă Prepeleac”, „Soacra cu trei nurori”, „Povestea unui om leneș,” „Punguța cu doi bani” și „Prostia omenească”.
În cele câteva zile de la sfârșitul anului, 15 – 30 decembrie, Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeuca, a atras prin expoziția permanentă și prin cea temporară menționată peste 2500 de vizitatori, completând astfel în mod fericit numărul mare al celor care au trecut pragurile muzeelor ieșene din cadrul MNLR.
Casa „Bardului de la Mircești”, a cărei spațiu expozițional a fost extins în primăvara anului trecut, a primit peste 6500 de vizitatori, pragul Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii a fost trecut de peste 11000 de vizitatori, la muzeele „Mihai Codreanu”, „Otilia Cazimir” și „George Topârceanu” au fost în total peste 9000 de vizitatori.
La cea mai veche casa din Iași, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” au fost peste 9000 de persoane care au aflat postea primelor cărți scrise și tipărite în Moldova.
Muzeul „Mihail Sadoveanu”, loc în care se petrec numeroase proiecte culturale, au fost doar vizitatori aproape 8000.
În clădirea din Parcul Copou care adăpostește Muzeul Mihai Eminescu” și Colecția „Istoria Teatrului Românesc” au fost eliberate peste 17000 de bilete iar la cele cinci muzee din „Casa Muzeelor” de pe strada Vasile Alecsandri, al „Literaturii”, al Copilăriei în Comunism”, al „Poezie(i)”, al „Teatrului Evreiesc” și al „Pogromului de la Iași” s-au dat aproape 50.000 de bilete.