În 2022, în România a fost adoptată câte o lege pe zi şi câte o OUG la fiecare două zile

2022_11_21_dsc_4156_rsz_crp

Anul trecut a fost adoptată câte o lege în fiecare zi a săptămânii şi câte o OUG la fiecare două zile. Potrivit Constituţiei României, trebuie cunoscute şi respectate toate cele aproape 11.500 de acte normative în vigoare în momentul de faţă, semnalează VedemJust, ONG condus de judecătorul Cristi Danileţ.

Potrivit comunicatului organizaţiei, în anul 2022, au fost publicate 8.030 de acte normative, individuale şi internaţionale – mai puţine decât în anii pandemiei (2020 şi 2021), dar mai multe decât în oricare dintre anii anteriori. Astfel, în cursul anului trecut au fost emise 594 acte normative primare:

  • 376 de legi – practic, e ca şi cum o lege ar fi fost publicată în fiecare zi, inclusiv în cele nelucrătoare;
  • 37 de Ordonanţe ale Guvernului – adică trei OG în fiecare lună;
  • 181 de Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului – cum OUG-urile nu pot fi adoptate decât în situaţii excepţionale, rezultă că România a trecut printr-o astfel de împrejurare o dată la două zile.

În prezent, în România sunt în vigoare 11.453 de acte normative primare:

  • 7.790 de legi;
  • 1.047 de Ordonanţe ale Guvernului;
  • 2.616 de Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului.

Asociaţia vedem Just reaminteşte că vine în sprijinul cetăţenilor interesaţi de a cunoaşte regulile edictate de stat prin intermediul unui complex program de educaţie juridică, „Legea pentru toţi”.

„Pentru a fi la curent, descărcaţi-vă gratuit în telefoanele mobile aplicaţia Lege-n-Dar, deschideţi regulat site-ul vedemjust.ro şi accesaţi #educatiejuridica şi #vedemjust pe reţelele de socializare FB, Insta şi tiktok”, transmite asociaţia.