In 2022, autoritatile au blocat 3000 tone de gunoaie sa intre in Romania

deseuri

În 2022, peste 3.000 de tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în România au fost oprite la frontieră, în urma măsurilor Guvernului.

„În anul 2022 am pus în funcțiune sistemul de trasabilitate pentru transportul transfrontalier al deșeurilor și am limitat numărul punctelor de trecere a frontierei pentru importul deșeurilor și al mărfurilor second-hand. Doar deșeurile care aduc valoare economiei prin reciclare pot intra în țară. Prin RoAFM am asigurat trasabilitatea a 6.360 de tranzacții, asigurând reciclarea cantităților de deșeuri urmărite/verificate”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În 2022, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 607.000 lei și 2 avertismente și au fost întocmite 9 dosare penale pentru transferuri ilegale de deșeuri.

”Mulțumesc și pe această cale specialiștilor de la Poliția de Frontieră, Garda Națională de Mediu și AFM pentru colaborare și eficiență, iar în urma acestor acțiuni putem spune că România este cu un pas înainte și reușim să gândim strategic și să planificăm, fiind pregătiți pentru modificările ce vor surveni în momentul aderării țării noastre la spațiul Schengen”, a adăugat ministrul.