În 2 zile s-au rupt relațiile șubrede dintre Trump și Zelenski. Ce va urma pentru liderul Ucrainei?

In numai 2 zile s-au rupt relatiile si asa subrede dintre Donald Trump si Volodimir Zelenski. Lansând un mesaj furios pe platforma sa de socializare, Trump l-a etichetat pe Zelenski drept „dictator fără alegeri”, acuzându-l că a înselat Statele Unite să cheltuiască sute de miliarde de dolari „pentru a intra într-un război care nu a putut fi câștigat”.
Apoi, s-a transformat într-o serie de batjocuri de o zi, pe care Trump le-a amplificat în timpul unui discurs miercuri seara la Miami, unde a declarat: „Zelenski ar fi bine să se miște mai repede. Nu va mai avea o țară.”
Ambele acuzații au imitat punctele de discuție încărcate de ironie ale Moscovei despre război și despre președintele Ucrainei, care a declarat legea marțială la începutul invaziei Rusiei si a împiedicat organizarea alegerilor. Postarea lui Trump nu a fost un atac izolat. De ani de zile, Trump l-a privit cu scepticism pe Zelenski, punându-și la îndoială deciziile și – într-un episod făcut celebru în timpul primei demiteri a lui Trump – l-a presat să deschidă o investigație asupra rivalului său de atunci, Joe Biden.
„Dacă ai fi avut administrația lui Biden încă un an”, a spus Trump miercuri seară, „ai fi fost în al treilea război mondial și nu se va întâmpla acum”. Cu toate acestea, în ultimul timp, consilierii lui Trump au monitorizat îndeaproape declarațiile publice ale lui Zelenski – în special criticile sale privind excluderea Ucrainei de către SUA de la discuțiile cu oficialii ruși din Arabia Saudită.
Frustrarea lor a crescut înaintea zilei de miercuri, au spus surse pentru CNN. Dar s-a revărsat după ce Zelenski le-a spus reporterilor de la biroul său din Kiev că Trump trăiește într-o „pânză de dezinformare”. Trump le-a spus în privat asistenților care au fost cu el în Florida că dorește să răspundă direct, ceea ce a dus la postarea sa pe Truth Social, a spus un oficial care călătorește cu Trump.
El a livrat racheta diplomatică în drum spre clubul său de golf din Miami și și-a extins declarațiile în fața unei audiențe de sute la conferința de investiții sponsorizată de fondul suveran de avere al Arabiei Saudite, care a găzduit discuții la începutul săptămânii între oficialii americani și ruși. „Este o frustrare. Există un sentiment puternic și legitim că acest război brutal trebuie să se oprească și că această cale este diminuată prin declarațiile publice ale lui Zelenski”, a declarat un al doilea oficial de la Casa Albă pentru CNN.
În opinia lui Zelenski, totuși, sfârșitul războiului pe care îl preconizează Trump seamănă mult cu ceea ce a cerut Rusia. Deja, membrii administrației lui Trump au exclus aderarea Kievului la NATO și au spus că trupele americane nu vor contribui la garantarea securității Ucrainei la încheierea războiului.
Timp de luni de zile, Zelenski a căutat cu grijă să evite o ruptură completă cu noul său omolog temperamental de la Washington. El a aranjat o întâlnire în săptămânile dinaintea alegerilor de anul trecut, menită să înlăture o parte din scepticismul candidatului republican de atunci cu privire la implicarea SUA în război.
Trump a spus că are o „relație foarte bună” cu liderul ucrainean – dar că se bucură și de o „relație foarte bună” cu adversarul său de la Moscova, Vladimir Putin.
„Sper să avem relații mai bune”, interveni Zelenski.
„Dar, știi, este nevoie de doi pentru a tango”, a răspuns Trump.
Puțini lideri străini au fost imuni la schimbările de dispoziție ale lui Trump, care, în timpul primului său mandat, au dus la abandonarea călătoriilor în străinătate. Apelurile telefonice s-au încheiat brusc când Trump a închis și impunea noi tarife dure.
Cu toate acestea, până acum, frustrările lui Trump nu păruseră să semnaleze o astfel de schimbare de ansamblu în politica externă americană, departe de aliații de lungă durată ai Statelor Unite în Europa și către Kremlin.
Mulți dintre aliații lui Trump au spus că Zelenski ar fi trebuit să vadă mânia lui presedintelui SUA.
„Ideea că Zelensky il va determina pe pe președintele SUA sa se razgandeasca, vorbindu-l prost în presa publică, toți cei care îl cunosc pe președinte vă vor spune că este o modalitate atroce de a trata această administrație”, a spus Vance pentru The Daily Mail .
În explicarea declarațiilor publice uimitoare ale lui Trump, oficialii de la Casa Albă au insistat ca obiectivul său principal – de fapt, singurul – să pună capăt conflictului de trei ani din Ucraina, despre care el crede că a fost gestionat îngrozitor de prost de administrația anterioară.
Totuși, Trump va cere acceptarea lui Zelenski dacă orice încheiere negociată a conflictului are succes. Și dacă se gândește serios să țină trupele americane în afara conflictului, va avea nevoie de aliații europeni să-și întărească propriile trupe de menținere a păcii – un pas pe care l-au oferit deja unele națiuni.
Unii consilieri și aliați ai lui Trump văd o strategie. Un loial lui Trump, care a vorbit cu președintele în Florida în ultimele zile, a spus că unul dintre motivele din spatele atacului lui Trump împotriva Ucrainei este acela de a speria Europa să se angajeze mai mult pentru a apăra Ucraina.
Un consilier Trump a spus pentru CNN: „Dacă alte țări europene sunt la jumătate la fel de receptive decât Danemarca, atunci aceasta este o victorie masivă”.
Scriind pe X, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson – care a menținut legături strânse cu Trump în timpul primului său mandat – a respins majoritatea afirmațiilor lui Trump, dar a spus că fostul său omologul conduce un punct mai important.
„Când vom înceta europenii să fim scandalizați în legătură cu Donald Trump și vom începe să-l ajutăm să pună capăt acestui război?” a scris Johnson. „Desigur, Ucraina nu a început războiul. Ai putea spune la fel de bine că America a atacat Japonia la Pearl Harbor. Desigur, o țară care trece printr-o invazie violentă nu ar trebui să organizeze alegeri. Nu au fost alegeri generale în Marea Britanie din 1935 până în 1945. Desigur, ratingurile lui Zelensky nu sunt de 4%. Ele sunt de fapt la fel ca ale lui Trump.”
„Declarațiile lui Trump nu au scopul de a fi exacte din punct de vedere istoric, ci de a șoca europenii să treacă la acțiune”, a continuat el.
Într-adevăr, conferințele organizate în grabă ale liderilor europeni la Paris săptămâna aceasta găzduite de președintele francez Emmanuel Macron au sugerat că declaratiile lui Trump au fost luate foarte în serios.