In 14 spitale din Moldova nu se fac intreruperi de sarcina la cerere

avort-600x300

Un ONG care lupta pentru inegalitatile de gen a intocmit un raport privind „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”.

Din 375 spitale de stat la nivelul intregii tari doar in 40 spitale se pot face intreruperi de sarcini oricand. Legea nu obliga obliga unitatile medicale sa ofere servicii la cerere, decizia apartinand fiecarui spital.

In Moldova, 14 spitale refuza avorturile iar in alte 3 unitati nu se fac intreruperi de sarcina in zilele de sarbatoare.

Raportul mentioneaza ca in perioada 1966 – 1989 avortul a fost interzis in Romania. Peste 10.000 femei au murit din cauza avorturulor efectuate in conditii improprii iar peste 100.000 femei au avut probleme fizice si psihice dupa o procedura de acest gen.

In regiunea Moldovei, urmatoarele spitale nu fac intreruperi de sarcina: Spitalul Municipal Onesti, Spitalul Orasenesc Ioan Lascar Comanesti, Spitalul Orasenesc Buhusi, Spitalul Muncipal Pascani, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, Spitalul Muncipal de Urgenta Roman, Spitalul Municipal Falticeni, Spitalul Muncipal Vatra Dornei, Spitalul Orasenesc Gura Humorului, Spitalul de Urgenta Vaslui, Spitalul Municipal Husi, Spitalul Judetean de Urgenta Focsani, Spitalul Orasenesc Panciu.

De asemenea, Spitalul Judetean de Urgenta Botosani, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti si Spitalul Judetean de Urgenta Bacau nu efectueaza intreruperi de sarcina in zilele de sarbatoare.