Impozitul pe proprietate ar urma să crească cu 50%. Pentru un apartament mediu din Iasi se va plati cu 125 lei mai mult

De la 1 ianuarie, baza de impozitare pentru apartamente, case ori terenuri ar urma să crească cu 50%. Formula de calcul rămâne aceeași. În funcție de materialele de construcție, de zonă și de alte aspecte ce țin de constructii, se stabilește o valoare impozabilă pentru fiecare locuință, la care se aplică o cotă care diferă de la un oraș la altul.

Potrivit primarului Mihai Chirica, pentru un apartament mediu in municipiul Iași impozitul ar trebui să crească cu 75 de lei. Edilul spune că această sumă este infimă și nu ar trebui să reprezinte o mare crestere pentru ieseni.

Mihai Chirica – primar Iași: „La Iași, dacă se pune problema creșterii acestei baze de impozitare cu 50% înseamnă de exemplu pentru un apartament mediu de la circa 150 de lei va ajunge maxim la 275 de lei/an. Nu știu cât de mult înseamnsă sau puțin, 275 VS 150, o creștere de 75 de lei. Dacă ne întoarcem mai departe și vedem cât a fost prețul la carnea de vită săptămâna trecută, înseamnă cam un kilogram jumătate de carne de vită în plus pe care ar trebui să-l plătească pe impozitul pe un an, un cetățean care deține un apartament pentru care plătea impozit 150 de lei/an”.

Inițial, liderii politici au anunțat că vor schimba modalitatea de calcul, iar impozitele vor ține cont și de grila notarială, deci de valoarea imobililui. Propunerea a fost amânată pentru anul 2026.

Mihai Chirica – primar Iași: „Deocamdată, amendamentul este imperativ și spune că baza de calcul se mărește cu 50%, probabil vor mai fi și alte intervenții care vor spune că baza de calcul poate fi crescută cu 50% și atunci este o altă abordare. Dar în orice caz, în România s-au făcut greșeli populiste pe o perioadă mult prea lungă de timp și aceeste baze de calcul au rămas lăsate, abandonate, iar acum când a venit situația cea mai dramatică trebuie să ne așezăm în analiza ei.”

Propunerea de majorarea a valorii impozabile cu 50% a ajuns momentan în Senat. Proiectul urmează să fie discutat în comisii, dar apoi trebuie să fie votat atât de senatori, cât și de deputați, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie.