Impozit pe bacșiș din 2023. FPTR a propus un nou set de măsuri

bacsis tips

foto: stirileprotv

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au transmis că a fost elaborat un set măsuri care să fie introduse în programul viitoarei coaliţii de guvernare.

Printre măsurile se numără fiscalizarea bacșișului începând cu 1 ianuarie 2022 şi impozitarea cu 10% din 1 ianuarie 2023.

„Având în vedere propunerile incomplete ale asociațiilor profesionale și de promovare din turism și numeroasele inadvertente din programele de guvernare 2020-2024, Comitetul Director al FPTR, singura federație reprezentativă la nivel de ramură, în calitatea sa de membru, a inaintat Confederației Patronale UGIR un set de măsuri minimale care să fie introduse în programul viitoarei coalitii de guvernare. Aplicarea acestor măsuri vor ajuta operatorii economici din turism să depășească situaţia actuală cauzată de pandemia de COVID-19 și vor contribui în mod semnificativ la relansarea turismului, la creșterea investițiilor în domeniu, implicit a dezvoltării capitalului românesc”, au transmis reprezentanţii FPTR într-o postare realizată pe Facebook.

Lista măsurilor propuse:

1. Finalizarea Măsurii – M2 – Capital de lucru
2. Finalizarea Măsurii – M3 – Capital pentru investiții
3. Finalizarea Măsurii – M4 – pentru operatorii economici din turism, alimentație publică și organizatori evenimente
4. Introducerea unei noi măsuri – M5 – privind decontarea cheltuielilor cu materialele/echipamentele care au fost necesare pentru măsurile sanitare impuse prin lege de la declararea stării de urgență/alertă
5. Reintroducerea voucherelor de vacanță
6. Aprobarea Legii Turismului (PL-x nr. 411/2019)
7. Fiscalizarea tips-ului începând cu 01.01.2022 și impozitarea cu 10% din 01.01.2023
8. Modificarea Codului Fiscal privind impozitarea contravalorii cazării și a meselor angajaților asigurate de angajator
9. Modificarea legislației drepturilor de autor – plata remunerației doar pentru turistul/clientul cazat / consumator.
10. Completarea legislației privind OMD-urile