Imperiu farmaceutic din Iasi lasat mostenire angajatilor

prof.dr. Christache Zanoschi

Medicul iesean Christache Zanoschi lasa mostenire angajatilor sai intreg imperiul cladit in ultimele doua decenii. Nu s-a gandit vreo clipa sa vanda afacerea farmaceutica, ci mai degraba sa o imparta celor 35 de angajati care i-au fost credinciosi chiar si atunci cand business-ul nu a excelat. Vorbim despre suma de 300 mii de euro pentru fiecare angajat, firma fiind evaluata la peste 20 milioane de euro.

Medicul Christache Zanoschi, schimba regulile firii si lasa ca mostenire intreg imperiul farmaceutic angajatilor si nu unui membru din familie. Angajatii inca nu cunosc acest aspect.

„Eu nu am discutat cu dansii aspectul asta. Nu am discutat inca, dar urmeaza in primul rand din punct de vedere contabil legalitatea respectiva si sigur ca fiecare va primi parti sociale.”ne-a declarat prof.dr. Christache Zanoschi fondatorul fabricii Ircon Iasi

Desi a primit o oferta ca sa vanda afacerea medicul a refuzat propunerea.

„Nu este problema ca am iesit pe piata si am zis ca vreau sa vand. Nu, au venit altii cu cerere si am zis ca nu-i de vanzare. Daca nu este de vanzare, se pune punct si nu mai discutam.”, spune medicul.

Au fost momente in care afacerea a scartait, dar angajatii nu au parasit barca in momentul in care au dat de greu.

„Este normal ca sa primeasca si ei mai mult din cauza ca noi aici facem niste eforturi uriase si eu si toti colegii mei vrem sa adunam cat mai multi bani ca sa platim taxele pentru pensiile speciale, salariile bugetarilor”, a povestit Christache Zanoschi.

Fiecare angajat va primi parti sociale din societate, iar valoarea nu este acceasi pentru fiecare angajat. Difera in functie de studii si vechime.

Valoarea ar fi in jur de probabil 2-3 sute de mii de euro de persoana. A fost facuta o evaluare, in jur de 15-20 de milioane de euro. Numai dotarile, dar daca mai pui si partea stiintifica, documentele toate, este mult mai mult, dublu, triplu.”, spune medicul

Medicul a infiintat fabrica in 2001, in acelasi an fiind scos pe piata si primul produs care s-a bucurat de un real succes. In toti acesti ani  au fost patentate si vandute in Romania si in tarile ex-sovietice 30 de produse, respectiv medicamente, suplimente nutritive si cosmetice.