Îmbulzeală la butoaiele cu aghiazmă mare, în ziua de Bobotează

aghiazma

Mii de credinciosi au participat la slujba de Boboteaza, oficiata la Catedrala Mitropolitana. Oamenii au luat aghiazma mare, convinsi ca apa sfintita le va proteja familia. Slujba religioasa a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti.

Peste 2500 de oameni s-au inghesuit in curtea interioara a Catedralei Mitropolitane, pentru a prinde o sticla cu aghiazma. Multi si-au adus de acasa bidoane de 5 l, pe care au tinut mortis sa le umple ochi.

Dupa ce si-au umplut bidoanele cu apa sfintita, oamenii au smuls crengile de brad si florile de pe crucea inalta de 3 m, sfintita de Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Pentru al cincilea an consecutiv, crucea inalta de 3 m se impodobeste doar cu flori si crengi de brad. Nu a mai fost facuta din gheata, pentru ca nu au fost temperaturi scazute.

11 tone de aghiazma mare, binecuvantate de Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, au fost impartite credinciosilor de la Iasi. Apa sfintita poate fi consumata timp de 8 zile, incapand de astazi.

Boboteaza face parte din seria celor 13 sarbatori crestin ortodoxe importante si reaminteste de  faptele petrecute in apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica. Traditia spune ca astazi nu se spala rude, nu e bine sa va certati si nici sa dati lucruri cu imprumut.