Imagini Vrancea| Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea înșelăciunilor

WhatsApp Image 2021-08-27 at 14.11.51

Întrucât cazurile în care bătrânii sunt tot mai des deposedate de bani și bunuri de către persoane străine, prin diferite metode, polițiștii din cadrul IPJ Vrancea au desfășurat în mun. Focșani, comunele Tănăsoaia și Păunești activități pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune a persoanelor vârstnice, în perioada 25-26.08.

Activitățile au urmărit informarea și sensibilizarea persoanelor vârstnice cu privire la fenomenul înșelăciunilor prin noua metodă a donațiilor bisericești dar și vechile metode: Covid, accidentul, pomana, tâlhării și furturi. Pentru creșterea gradului de informare a populației vârstnice cu privire la metode de autoprotecție în ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului (furturi, tâlhării, înșelăciuni) polițiștii de prevenire și de ordine publică au realizat o serie de activități informativ-preventive ce au avut drept grup țintă acest segment al populației.

Persoanele vârstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce privește victimizarea infracțională, atât prin prisma caracteristicilor lor biologice, cât și psiho-sociale, vârsta a treia fiind caracterizată în general printr-o scădere a capacității fizice de a se apăra în fața unei potențiale agresiuni.

Polițiștii avertizează să nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, să nu înmânați oamenilor străini bani sau bunuri sub diferite pretexte, să nu tineți sume mari în casă. Alte recomandări ale autorităților sunt: evitați deplasările în zone mai puțin circulate ; nu vă lăsați atrași în locuri dosnice, izolate ; nu transportați sume mari de bani singuri; evitați să consumați băuturi alcoolice împreună cu persoane necunoscute ; nu vă lăudați amicilor ocazionali cu valorile pe care le dețineți ; asigurați un iluminat corespunzător la intrarea în bloc și în fața liftului ; nu permiteți persoanelor necunoscute, care nu-și justifică prezența, să intre împreună cu dumneavoastră în incinta blocului ;