Imagini Vaslui | Exercițiu organizat de ISU Vaslui pentru limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor produse de revărsarea râului Prut

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui a organizat și desfășurat astăzi un exercițiu cu tema „Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor produse de revărsarea râului Prut”.

În condițiile în care inundațiile constituie un tip de risc care continuă să producă situații de urgență ce necesită un răspuns operativ, integrat și eficient pentru limitarea și înlăturarea consecințelor negative pentru populație, exercițiul a vizat antrenarea structurilor de conducere și răspuns pentru gestionarea evenimentelor de amploare determinate de inundații.

Scenariul exercițiului a presupus că pe raza UAT Lunca Banului, în localitatea Broscoșești s-au produs inundații din cauza precipitațiilor însemnate cantitativ, înregistrate într-un interval scurt de timp și a debitului mărit pe râul Prut ca urmare a deversării controlate produse la barajul de Acumulare Stânca Costești. Au fost inundate 8 locuințe și 15 anexe gospodărești, 10 h teren arabil și 120 ha pășune, astfel încât au fost alertate forțele de intervenție aparținând MAI, precum și sprijinul structurilor MapN. Secția de Pompieri Huși a intervenit pentru salvarea victimelor, evacuarea personalului, limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor. Scenariul exercițiului a presupus că pe raza UAT Lunca Banului, în localitatea Broscoșești s-au produs inundații din cauza precipitațiilor însemnate cantitativ, înregistrate într-un interval scurt de timp și a debitului mărit pe râul Prut ca urmare a deversării controlate produse la barajul de Acumulare Stânca Costești. Au fost inundate 8 locuințe și 15 anexe gospodărești, 10 h teren arabil și 120 ha pășune, astfel încât au fost alertate forțele de intervenție aparținând MAI, precum și sprijinul structurilor MapN. Secția de Pompieri Huși a intervenit pentru salvarea victimelor, evacuarea personalului, limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor.

Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui a intervenit operativ cu mijloacele din dotare pentru supraînălțarea malurilor cu saci cu nisip în dreptul zonei afectate, împreună cu personalul SVSU Lunca Banului.

O altă situație tactică a exercițiului a constat în semnalarea lipsei a doi copii care erau cu animalele la păscut pe malul râului în Broscoșești. Ca urmare, au fost mobilizate forțe și mijloace ale Poliției de Frontieră și din dotarea ISU Vaslui. O ambulanță SMURD și una SAJ au fost solicitate pentru acordarea primului-ajutor victimelor dispărute. O altă situație tactică a exercițiului a constat în semnalarea lipsei a doi copii care erau cu animalele la păscut pe malul râului în Broscoșești. Ca urmare, au fost mobilizate forțe și mijloace ale Poliției de Frontieră și din dotarea ISU Vaslui. O ambulanță SMURD și una SAJ au fost solicitate pentru acordarea primului-ajutor victimelor dispărute.

În ultima situație tactică, ca urmare a precipitațiilor căzute și scurgerilor de pe versanți precum și debitelor evacuate din barajul de Acumulare Stânca Costești în localitatea Broscoșești, a avut loc o alunecare de teren în urma căreia un element de muniție din conflictele armate a fost descoperit.

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Vaslui a fost solicitat pentru balizarea, cercetarea, detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea în condiții de siguranță a elementelor de muniții găsite.

În exercițiu au fost implicate și forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui pentru sprijinirea echipelor de salvare, evacuare în transportul persoanelor rănite și evacuarea bunurilor materiale. Împreună cu personalul Serviciului Teritorial al Poliție de Frontieră Vaslui și forțele Inspectoratului de Poliție al județului Vaslui, s-a asigurat restabilirea ordinii și liniștii publice pe timpul evacuării persoanelor, bunurilor și animalelor.