Imagini | Satul Ciurbești din comuna Miroslava a devenit capitala folclorului ieşean

ciurbesti4

În perioada 21-22 august 2021, satul Ciurbești, comuna Miroslava a devenit capitala folclorului ieşean.

A șaptea ediţie a Festivalului Folcloristica, organizată de Asociaţia SUPER TINERI (ASIRYS) și Asociația Ciurbeștenii, în parteneriat cu Primăria Miroslava, a reunit 185 de artişti, meşteri şi voluntari, din numeroase localităţi ieşene: Aroneanu, Ciurbeşti, Cornești, Feredeni, Budești, Mânjești, Slobozia, Deleni, Schitu Stavnic, Iași, Podu-Iloaie, Târgu Frumos, dar şi din străinătate: Țara Bascilor, Irlanda, Letonia și Turcia.

Folcloristica este un eveniment unic, organizat de tineri voluntari, ce urmăreşte să promoveze, integreze şi revigoreze tradiţiile şi obiceiurile ce stau la baza culturală a județului Iași. În cadrul festivalului au fost numeroase categorii de activităţi: meşteşuguri, momente artistice, jocuri, schimburi de experiență, concursul parada satelor, concurs de desen și o activitate de planificare de noi proiecte pentru mediul rural.

La meşteşuguri, vizitatorii au avut de ales între 5 activități propuse de Asociația Ciurbeștenii: atelierul de încondeiere ouă și realizare stele de Crăciun, atelierul de împletituri din sfoară, atelierul de olărit, atelierul de podoabe din mărgele și atelierul de țesut și cusut. În cadrul momentelor artistice, festivalul s-a bucurat de prezenţa a numeroase talente artistice, evenimentul fiind deschis de Ansamblul Profesionist ‚‚Constantin Arvinte’’ al Consiliului Județean Iași.

La Parada Satelor s-au înscris 5 sate: Budești, Ciurbești, Cornești, Feredeni și Slobozia. Parada Satelor a început cu o plimbare a delegaţiilor săteşti prin Ciurbești, doamna Eugenia Stan prezentându-le celor implicați patrimoniul natural și cultural local. Parada a continuat pe scenă, unde fiecare sat a prezentat tradiții, dansuri, cântece şi produse tradiţionale din sat ori comună. Concursul Parada Satelor a fost jurizat de Krista Lipska (Letonia), Demet Durdu (Turcia), Fiona O’Neill (Irlanda), Roxana Onu (România) și Ioana Ursache (România).

Satul Ciurbești a câștigat premiul de cel mai implicat sat, fiind comunitatea care a reușit să reunească cel mai mare număr de copii, tineri, seniori, autorități locale și județene, instituții și organizații artistice, dintre toate edițiile Folcloristicii.

Proiectul ciurbeștenilor este de a dezvolta un muzeu experiențial al satului, care să integreze principiile Folcloristicii, astfel că premiul acordat în cadrul festivalului este sprijin pe termen lung, în acest demers care va revigora tradițiile și meșteșugurile județului Iași.

Premiul pentru cel mai frumos sat a fost obţinut de satul Feredeni. Celelalte premii obţinute la parada satelor au fost:- Slobozia – Premiul pentru incluziune- Budești – Premiul pentru cel mai bun produs tradițional- Cornești – Premiul pentru spontaneitate.

Concursul pentru cel mai frumos desen a fost acordat Mariei Cristina Rotaru, din Iași. Evenimentul a fost sprijinit și de Consiliul Județean Iași, cât și de Corpul European de Solidaritate, un program al Uniunii Europene.