Imagini | Restaurantele de pe litoral, verificate de inspectorii ANSVSA. Amenzi usturătoare

amenzi 3

Unităţile de alimentație publică aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toți turiștii să consume alimente sigure.

Pentru a se asigura că operatorii din industra alimentară respectă normele și cerințele de igienă alimentară, dar și măsurile care se aplică pe durata prelungirii stării de alertă, pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control, în săptămâna 26 iulie – 1 august, la 226 de unități de alimentație publică.

Concret, au fost controlate: 94 de restaurante, 29 de unităţi tip fast – food, 25 de magazine alimentare, 12 laboratoare de cofetărie/patiserie, 15 unităţi de tip bufet, 7 braserii, 12 baruri, 10 beach-baruri, 4 unități tip bistro, 2 snack-baruri, 3 rulote mobile fast – food, 2 supermarketuri, 3 gelaterii, 4 pizzerii, 2 unități fabricare și comercializare produse congelate de patiserie, o cofetărie și o autoutilitară.

Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancționate prin aplicarea a 38 de amenzi contravenționale în valoare de 348.600 de lei pentru deficiențe cu privire la:

  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
  • depozitarea neconformă a produselor alimentare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (14 în valoare totală de 131.200 de lei), urmate de beach-baruri ( 5 în valoarea de 45.000 de lei), unități de tip fast-food (5 în valoare totală de 41.200 de lei), magazine alimentare (3 în valoare totală de 30.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unități de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), pizzerii (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unitate de tip bistro (1 în valoare totală de 10.000 de lei), bar (1 în valoare de 1.200 de lei), snack-bar (1 în valoare de 10.000 de lei), braserie (1 în valoare de 10.000 de lei) și o unitate de fabricare produse congelate de patiserie (1 în valoare totală de 10.000 de lei).