Imagini| O nouă întâlnire de lucru pe tema proiectului Spitalului Regional de Urgență

intalnire_lucru_SRU_8

Primăria Municipiului Iași a organizat și a găzduit, astăzi, o nouă întâlnire de lucru dedicată proiectului Spitalului Regional de Urgență Iași. Primarul Mihai Chirica, alături de reprezentanți ai Direcției Generale Tehnice și Investiții și Direcției de Urbanism, au purtat astfel discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății special desemnați pentru programul de construire a celor trei spitale regionale, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri și furnizorilor de utilități (ApaVital SA și DelGaz Grid SA, atât divizia de energie electrică, cât și cea de gaz).

După o prezentare a stadiului proiectului, participanții la întâlnire au discutat aplicat despre modalitatea și posibilitatea de amenajare a căilor de acces spre spital și racordarea acestora la rețeaua de drumuri naționale, precum și la viitoarea Autostradă „a Unirii” A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș și la varianta ocolitoare Iași – Est. În context, primarul Mihai Chirica va aborda aceste subiecte și săptămâna viitoare, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții firmei Consitrans SRL București, cea desemnată să realizeze studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsonul Ungheni – Iași – Târgu Neamț al Autostrăzii A8.

În ceea ce privește racordarea spitalului la rețelele de utilități, au fost analizate necesitățile și solicitările fiecărui furnizor de suprafețe de teren pentru amplasarea rețelelor și capacităților de producție (rezervoare de apă, posturi de transformare etc.).

Participanții la discuții au convenit să constituie o serie de grupuri de lucru tehnice și medicale care să aibă lunar întâlniri, fizic sau online, pentru a analiza evoluția proiectului și pentru a lua deciziile care se impun.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au mulțumit conducerii municipalității pentru sprijinul oferit în organizarea licitației pentru contractarea serviciilor de proiectare a spitalului, iar primarul Mihai Chirica a dat asigurări că Primăria Municipiului Iași va oferi în continuare tot sprijinul pentru implementarea acestui proiect vital pentru întreaga regiune. Primăria Municipiului Iași elaborează în această perioadă un Plan Urbanistic Zonal pentru întreaga suprafață de 104 hectare care aparține municipalității în zona Moara de Vânt, parte a unui studiu mai amplu, pentru o suprafață de circa 580 de hectare, care depășește limitele Municipiului Iași spre comuna Aroneanu.

Reamintim că Guvernul a adoptat pe 19 august proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie anul curent. Finanţarea BEI reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar. Noul Spital Regional de Urgenţă Iaşi va înlocui în mare parte infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient. Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc.