Imagini nevăzute cu Ceaușescu și Iliescu, într-un documentar despre fotograful ieşean Ioan Matei Agapi

Timebox (1)

Miercuri, 17 octombrie, va avea loc premiera națională a filmului documentar – Timebox, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Astra. Proiecția va avea loc în prezența regizoarei Nora Agapi și a protagonistului Ioan Matei Agapi, acum în vârstă de 81 de ani.

Timebox spune povestea fotografului ieșean, Ioan Matei Agapi, care, timp de 40 de ani, a filmat pe peliculă de film viața orașului Iași, dar și evenimente importante din viața familiei sale, rezultând peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între anii 1960 și 1990.

Arhiva cuprinde imagini nevăzute cu Ceaușescu și Iliescu, întâlniri de partid și petreceri interne, dar și piese de teatru din anii 70 și operații medicale revoluționare la acea vreme, și reprezintă cea mai mare arhivă personală filmată pe peliculă de film din România. O parte din această arhivă poate fi văzută în documentarul de lung metraj Timebox realizat chiar de fiica lui Ioan Agapi, Nora Agapi.

Premiera internațională va avea loc în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film Documentar Jihlava din Republica Cehă, în perioada 25-30 octombrie.