Imagini| Ieșenii pot circula cu tramvaiele noi

Inaugurare tramvaie PESA_4

Dupa 44 de ani, Iasul are tramvaie noi, PESA, produse in Polonia. Primele bucati achizitionate de Primaria Municipiului Iasi cu fonduri europene au iesit de astazi pe strazi. La evenimentul de inaugurare a acestora au participat autoritatile locale, Ambasadorul Poloniei in Romania, dar si reprezentantii companiei producatoare.

Ieșenii pot călători de astăzi cu noile tramvaie. Două din cele șase garnituri PESA vor circula zilele acestea, traseele urmând a fi alternate. Celelalte 4 vor fi scoase din depou de săptămâna viitoare.

Mihai Chirica, primar Iași: „Va avea cea mai mare capacitate de transport dintre tramvaiele din Iași, 230 de persoane. Complet echipat cu sisteme, să spunem de monitorizate, atât pentru personalul navigant, să-l numesc de data aceasta, pentru vatman, dar și pentru călători, cu podea complet joasă, ceea ce a dus și la modificarea gabariturilor de la stațiile de îmbarcare. Cu posibilitatea de a număra călătorii, cu capacitatea de a monitoriza în online, unde se află fiecare mijloc de transport, cu wi-fi gratuit, cu GPS permanent pe mijlocul de transport, cu ghidarea din dispecerat, în funcție de trafic și bineînțele cu posibilitati multiple care vor veni pe parcursul timpului.”

Vatmanii au fost instruiți corespunzător, iar peroanele au fost reabilitate, astfel încât infrastructura mijloacele de transport să fie adaptată noilor tehnologii.

Cristian Stoica, director CTP Iași: „În acest moment, vatmanii sunt pregătiți pentru a le folosi și echipele de mentenanță și aceste tramvaie, în primul rând pentru cetățenii Iașului înseamnă un comfort, siguranță, punctualitate, să sperăm dacă vom avea benzi unice, dedicate acestor tramvaie, pentru că viteza de circulație este mult mai mare și silențiozitatea este mult mai ridicată, comporativ cu cele vechi.”

Cu o experienta de 20 de ani, vatmanul este entuziasmat de noul model. Si calatorii sunt incantati de noile modele, aceștia ocupand locurile din tramvai, in momentul testelor de astazi.

Oana Spătaru, vatman: „Mă simt privilegiată, că am onoarea de a conduce acest tramvai, care reprezintă siguranță și comfort.

Reporter: Cât timp ați avut nevoie de instruire pentru a-l conduce:

Vatman: Nu foarte mult, conducerea e cam aceeași sunt altele pe care nu le aveam le celelalte tramvaie, dar în general, ca și conducere, am mai condus, tot cu sistemul acesta. ”

Un pasager: „E spațios, comod, elegant. Nu prea circul cu tramvaiul, dar aici îmi place. Nu am ocaiza să circul, dar îmi place. Incomparabil.”

Pasager: „ Frumoase, is bune. Sper să ne ție mai mult. Da, de asta ne-am urcat, să circulăm cu el. Nu se compară.”

Noile tramvaie sunt utile pentru ieșenii care merg zilnic cu mijlocul de transport în comun, având și o capacitate mai mare de transport. Acestea au 30 de metri și o capacitate de 230 de persoane.