Imagini | 5 muzee unice, la Casa Muzeelor din Iași

muzee4

Autoritatile locale au inaugurat astazi Casa Muzeelor. Cladirea adaposteste 5 muzee unice si poate fi vizitata de publicul larg. Incepand de maine pretul unui bilet pentru vizitarea celor 5 muzee este de 30 de lei.

Astăzi a avut loc inaugurarea Casei Muzeelor, clădire aflată pe strada Vasile Alecsandri Nr. 6. Muzeele descriu casa poeziei, a literaturii, a istoriei teatrului evreiesc si a copilariei in comunism, in timp ce al cincilea expune pogromul din 1941.

Lucian Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Iaşi: „Casa Muzeelor este un eveniment pentru că înseamnă îmbogăţirea Iaşiului din punct de vedere cultural, dar şi din punct de vedere turistic, având cinci noi muzee. Casa Muzeelor este unică prin ceea ce oferă la nivel de expoziţii permanente. Este, spre exemplu, un Muzeu Poeziei, un muzeu de arte vizuale dedicat ideii de poezie. Aşa ceva nu mai există în România. Muzeul Pogromului de la Iaşi. El nu putea să aibă loc decât aici, în Casa Muzeelor. Din păcate, istoria ne impune lucrul acesta. Aici s-au desfăşurat o parte din evenimentele tragice din 1941, Pogromul de la Iaşi”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că promovarea acestui obiectiv readuce la viață cultura ieșeană.  

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Cred că această investiţie făcută cu fonduri europene şi fonduri guvernamentale nu poate decât să redea strălucire şi viaţă acestui monument arhitectural din inima oraşului Iaşi. În această clădire, odată cu deschiderea Casei Muzeelor cred că vor veni cât mai mulţi români pentru a descoperi şi alte frumuseţi ale Iaşiului”.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, s-a arătat a fi impresionat de modul în care a fost transformat imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr.6 din Iaşi.

Vasile Asandei , director Agenţiei de Dezvoltare Nord Est: „Mă bucur că Programul Operaţional Regional, prin care s-au accesat fondurile pentru acest imobil, au pus în valoare un asemenea monument. S-a alocat o sumă importantă prin POR, circa 16 milioane de lei. Sper ca acest muzeu să beneficieze de o bună promovare. Iaşul beneficiază de multe investiţii în monumentele istorice. Aşadar, turiştii pot sta şi o săptămână la Iaşi să vadă doar aceste monumente istorice, alături de alte lucruri deosebite pe care le aveți aici”.

Casa Muzeelor, care până acum era cunoscută ca fiind imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, are o suprafaţă construită de 1.160 metri pătraţi şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3.988 metri pătraţi. În trecut, în acest imobil a funcţionat Revista ‘Viaţa Românească’ şi tot aici a fost din 1934 sediul Chesturii de Poliţie din Iaşi. Pentru lucrările de reparare, reconsolidare şi modernizare a fost nevoie de o investiţie de peste 16 milioane de lei, din care 15 milioane sunt bani nerambursabili.