Ilustrul necunoscut devenit parerologul Romaniei in pandemie

jurma

„Dezabracat” de cifrele pe care le arunca din diverse statistici oficiale pe paginile sale de Facebook, Octavian Jurma este un ilustru necunoscut devenit celebru in ultimii 2 ani de pandemie. Presa mainstream autohtona a ajuns sa-l citeze zilnic pe Jurma numindu-l „doctor”, „infectionist”, „cercetator” sau „epidemiolog”. Banateanul care-si da cu parerea despre pandemie cearta des autoritatile pentru masurile adoptate, cere carantina nationala, preconizeaza valurile ca si cum ar fi o somitate medicala, erijandu-se intr-un fel de „Fauci” al Romaniei, de care trebuie sa se tina cont.

Televiziunile nationale au inghitit momeala si-l promoveaza asiduu pe marele „cercetator” insa presa banateana a adunat informatiile prezentate oficial de acesta, demonstrand ca Jurma ar trebui considerat un „chibit” al pandemiei, un soi de „dezlegator de rebusuri”. Mai precis, un statistician si cam atat. Iar opinia publica are dreptul sa judece corect de unde isi poate lua informatiile despre pandemie.

„Pe paginile de Facebook se prezintă drept “om de știință”, pe contul de patreon.com apare drept o persoană care “face cercetări privind conducerea și dinamica psiho-socială”, în timp ce, pe profilul profesional de LinkedIn, domnul Jurma îi anunță pe cei interesați că asigură “servicii de coaching (antrenorat – n.r.) pentru directori executivi, consultanță de marketing, consultanță de management, consultanță medicală, consultanță politică, cercetare, oratorie, planificare strategică, negociere și dezvoltarea leadershipului…Octavian Jurma a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMFT, însă nu reușește să se pună de acord cu sine însuși în ceea ce privește perioada studiilor. Astfel, în prezentarea de pe Facebook, omul scrie așa: “1989 – admis student pe bază de examen la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara – UMFT (…) 1994 – Absolvent cu titlul de M.D. la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, România”. Din start, ceva nu pușcă: la Medicină se fac șase ani, nu doar 5. Pentru un tip atent la acuratețea datelor, așa cum se pretinde domnul Jurma, încurcarea anilor de studii este penibilă. De altfel, în CV-ul său de pe www.linkedin.com, apare altă perioadă, probabil cea adevărată: 1987-1993. Așa cum corect precizează în update-ul de pe Facebook, Octavian Jurma nu este medic clinician – adică nu are drept de liberă practică, nu a avut niciodată vreun pacient -, ci este “medic doctor” doar pe hârtia numită diplomă de licență, obținută în urma absolvirii Facultății de Medicină. Pe pagina principală de LinkedIn, acolo unde fiecare scrie ce facultate a terminat, la Octavian Jurma apare doar University of Southern California, deși acolo a făcut doar studiile postuniversitare, nu și pe cele universitare, de la UMFT. Cu alte cuvinte, la o primă vedere, cine citește doar prezentarea sumară înțelege că Jurma a făcut facultatea în SUA, ceea ce este fals. Din nou, pentru un profesionist în interpretarea datelor, așa cum se pretinde domnul Jurma, camuflarea adevărului în această manieră pune sub semnul întrebării și acuratețea informațiilor având ca subiect evoluția pandemiei, pe care le servește publicului de un an încoace. Octavian Jurma spune că studiază pandemia, dar că nu este epidemiolog și nici expert în sănătate publică, precum și că folosește metode statistice și algoritmice că să studieze pandemia dar că nu este bio-statistician. Cu alte cuvinte, predicțiile și statisticile având ca subiect pandemia reprezintă, de fapt, un hobby al lui Jurma, omul nu are nici o calificare profesională în acest sens. Bun, poate ne aflăm în prezența unui autodidact, tot ce-i posibil, doar că acest lucru trebuia să fie comunicat de la bun început românilor, să ni se spună că cel care prevestește Apocalipsa în absența carantinei naționale este un tip pasionat de statistici, nicidecum un medic (epidemiolog sau de altă specialitate), biostatistician sau cercetător”, a descoperit ziaristul Ciprian Brindescu, de la Reanasterea. 

Desi articolul a fost publicat anul trecut, acesta ramane de actualitate. In acest timp, Octavian Jurma si-a format publicul sau pe Facebook si continua statisticile precum picatura chinezeasca. Nu stim daca sunt reale sau nu, insa oamenii au dreptul sa stie ca Jurma nu este infectionist la baza, nici epidemiolog ci mai degraba un „parerolog”. Ca si cum Gelu Foanfa din satul Scobinti isi da cu parerea in fenomenele de energie atomica si subatomica. Dar asta nu-l face expert in fizica cuantica!