Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova: “Ne vom întoarce în Rusia ca partener strategic!”

Fostul președinte al Republicii Moldova și liderul celui mai mare partid de opoziție al țării, Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, este convins că majoritatea din viitorul parlament nu o va susține pe actuala președinte Maia Sandu și, eventual, aceasta va fi pusa sub acuzare.

„Chiar dacă nu au loc alegeri prezidențiale anticipate – deși asta vom încerca să facem – următorul parlament va fi „anti Maia Sandu”. Următoarea majoritate parlamentară va fi „anti Maia Sandu”. Și după aceea, Sandu, așa cum am spus deja, fie va trebui să demisioneze, fie va fi înlăturata de la putere prin procedura de demitere”, a declarat Dodon intr-un interviu pentru TASS.

Conform Constituției Republicii Moldova, președintele are atribuții limitate, puterea reală fiind concentrată în mâinile guvernului, numit de majoritatea parlamentară. În prezent, parlamentul este controlat de Partidul Acțiunii și Solidarității care o sprijină pe Sandu. Cu toate acestea, potrivit multor experți locali, peisajul politic s-ar putea schimba pe fondul nemultumirilor din Republica Moldova.

În opinia lui Dodon, situația din Moldova se va schimba in urmatoarele luni.

“Ne vom întoarce în Rusia ca partener strategic. De asemenea, ar trebui să luăm o atitudine mai pragmatică în ceea ce privește Europa. Uniunea Europeană a fost formată ca entitate economică, dar s-a transformat până acum într-un monstru geopolitic, care se pregătește de război și își obligă membrii și partenerii să impună sancțiuni anti-rusești”, a spus el. “Nu avem nevoie de asta, nu avem nevoie de acest tip de Europă. De aceea totul trebuie revizuit, ținând cont de interesele noastre naționale”.

“Este important să începem să schimbăm Republica Moldova pentru a ne conserva țara. Am pierdut jumătate din populație în 30 de ani. Aveam 4,5 miliarde de locuitori, acum sunt doar 2,5 milioane. Aceste întrebări trebuie puse, și trebuie rezolvate”, a adăugat ex-președintele.

Pe 3 noiembrie, fosta republică sovietică a organizat un tur de scrutin prezidențial în care liderul actual Sandu a primit 55,33% din voturi, învingându-l pe rivalul ei, candidatul de opoziție Alexandr Stoianoglo, care a obținut 51% din voturi la secțiile de votare din țară. Sandu și-a asigurat victoria după ce peste 300.000 de muncitori migranți moldoveni au votat la 200 de secții de votare înființate în țările UE. Comisia Electorală Centrală a primit numeroase plângeri privind abuzul de resurse administrative și trimiterea organizată a alegătorilor, dar acestea au fost respinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *