Ieșenii vor avea căldură în sezonul rece

calorifer-caldura

Iașul stă mai bine decât Bucureștiul la termoficare. Anunțul a fost făcut de autoritățile locale care spun că ieșenii vor avea căldură în sezonul rece prin sistemul de încălzire centralizat. Prima tranșă de cărbuni a ajuns deja în Iași și a fost distribuită către CET Holboca.

Primarul Mihai Chirica a făcut o comparație între Iași și București la capitolul termoficare. Dacă locuitorii capitalei se confruntă cu lipsa apei calde și a agentului termic, la Iași situația este sub control.

Ii asigur pe ieșeni de faptul că vom avea căldură în acest an. Văd tot mai multe comentarii la nivel național față de unele orașe mari din România. Nu aș mai vrea să amintesc de București pentru că am fost ieri acolo și e un întreg vuiet la întregul municipiului București legat de termoficare, alimentarea cu apă caldă și lucrul acesta nu mă bucura din niciun punct de vedere, pentru că vorbim despre capitala țării, dar e un exemplu negativ asupra lipsei de responsabilitate pe care de-a lungul timpului cei care au dus frâiele acelui oraș au avut-o, a declarat Mihai Chirica, primar mun. Iași.

Pe fondul scumpirilor din ultimele luni, încălzirea pentru sezonul rece va avea un impact major asupra bugetului local.

Deja a ajuns și a două navă cu cărbune, cu aproape 600.000 de tone. Vreau să fiu foarte sincer cu ieșenii și să le spunem că facem niște eforturi extraordinar de mari pentru a asigura finanțarea transportului cărbunelui dinspre Constanța spre Iași. Se plătește navetă cu navetă. Ne costă 7 milioane de dolari câte un lot pe care îl transportam către Iași, cu 13.000-14.000 de tone, a spus Mihai Chirica, primar mun. Iași.

La Iași, prețul gigacaloriei este în prezent de 385 lei cu TVA. Subvenția este 140 lei, iar populaţia plăteşte 245 lei/gcal.