Iesenii sunt de acord sa economiseasca dar se tem pentru siguranta lor dupa ce s-a decis sistarea iluminatului unor cladiri din oras

golia

Primaria Iasi a anuntat ieri primele masuri pentru economisirea energiei electrice. Astfel, de la miezul noptii va fi sistat iluminatul arhitectural al mai multor clădiri reprezentative din oras, măsura fiind necesară pentru reducerea consumului de energie electrică. Dacă unii ieșeni sunt încântați de idee, alții susțin că în acest mod, hoții vor putea actiona mai usor.

Incepand de aseara, după ora 24.00 nu mai sunt iluminate arhitectural următoarele obiective: Palatul Roznovanu, Biserica Sfântu Nectarie, Biserica Bărboi, Biserica Golia, Biserica Anton de Padova, Biserica Sfânta Tereza, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Galata, Biserica Sfântu Nicolae Domnesc, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mănăstirea Trei Ierarhi, Biserica Sfântu Sava, Biserica Sfinţii Petru şi Pavel, Casa Căsătoriilor si Biblioteca Central Universitară.

„O săptămână de zile, trecând dinspre vacanță spre școală am început să vedem și noi ce se întâmplă noaptea în special, după ora 24. Se simte o rarifiere, nu evidentă, aproape totală a prezenței populației în spațiul public. Orașul nostru este unul frumos, tocmai de aceea am spus da, de la ora 22, chiar și în weekend, populația începe să se retragă și poate vor să mai vadă iluminatul arhitectural. Deci, ora 24 este o oră rezonabilă„, a spus Mihai Chirica.

Si iesenii sustin ca au inceput sa faca economie.

„Încerc să folosesc mai puțin apa caldă, becurile stinse, călcat mai putin„, ne-a spus Mariana Topala, care sustine ca a economisit 10 lei la ultima factura.

Aceasta sustine ca nu este de acord cu decizia primăriei de a închide luminile la cladirile publice din motive de siguranta.

„La mine e cam greu că eu am copii, se duc la școală, vin, mai scriu seara, se duc în oraș la sport și vin târziu și mai mult plătesc„, ne-a spus un iesean. Nici acesta nu a fost de acord cu decizia Primariei despre care a spus ca „este buna si nu prea”, tot din motive de siguranta.

Primarul Mihai Chirica a precizat ca folosind aceasta masura s-ar face o economie de 1,5 milioane de lei.