Iesenii se vor putea vaccina anti-HPV la IRO
Un cabinet de vaccinare anti-HPV a fost deschis in Iasi in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi. Acesta este singurul de acest fel din tara pe langa cel de la Bucuresti. Noul cabinet se afla in incinta Centrului de Screening iar vaccinul este gratuit pentru tineri si copiii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Pentru adultii cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani va fi compensat cu 50 la suta.
Medicii ieseni vor sa traga un semnal de alarma cu privire la gravitatea infectiei cu virusul HPV. Intrucat acesta se transmite usor, prin contact sexual neprotejat, prin contact direct cu pielea infectata, de la mama la copil sau chiar prin contactul cu obiectele infectate, medicii subliniaza importanta vaccinarii pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin.
”Vaccinarea HPV este un pas extrem de important in preventia cancerului de col uterin. De cancer de col uterin se moare, a vaccina un copil, un tanar mai ales, impotriva acestei infectii inseamna sa i dai o sansa de a nu muri intr-un mod care este prevenibil. Este valabil pentru baieti si pentru fete, la fete se cunoaste ca implica aparitia cancerului de col uterin, nu favorizeaza si chiar il determina. La categoria de cancer de col uterin suntem pe primul loc in Europa la diferente foarte mari, suntem cu o frecventa atat de mare incat depasim de cateva ori frecventa din anumite tari europene”, a declarat dr. Dimofte Mihail, Director Medical Institutul Regional de Oncologie
In ultima perioada, tot mai multe paciente care se prezentau la cabinetul medicilor ginecologi erau diagnosticate in stadii incipiente dar si mai avansate de cancer de col uterin.
”Ideea de organizare a acestui cabinet a plecat de la cabinetul de ginecologie pentru ca avem adresabilitate mare dupa proiectul de screening care s-a finalizat in decembrie, femeile vin cu activitate de screening cu bilet de trimitere si au intrebat si despre vaccinarea pentru ele”, declara dr. Mirela Grosu, Manager Institutul Regional de Oncologie Iasi
Vaccinul trebuie administrat in aceeasi zi in care a fost ridicat de la farmacie si pastrat în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin. Pacientii care merg la medicul de familie pentru a li se administra vaccinul sunt obligati sa prezinte bonul pentru a dovedi ora la care a fost achizitionat.
”Pacientul se programeaza pe baza prescriptiei medicale eliberate de medicul ginecolog sau medicul de familie si este recomandat ca sa ridice din farmacie, cu maxim 60 de minute inainte de prezentarea la vaccinare , intr-un recipient termoizolant pentru a transporta vaccinul in siguranta, va fi dirijat de la receptie catre cabinetul nostru, vaccinarea se face intramuscular”, a marturist medic Curac Cristina, Medic Epidemiolog IRO Iasi
Statisticile arata ca anual, în Romania, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala. Conform datelor Sistemului European de Informatii cu Privire la Cancer al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, Romania continua sa inregistreze cea mai ridicata incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin.