Iesenii se pregatesc de Boboteaza
Iesenii se pregatesc de Boboteaza. Cu inima curata si ganduri bune, crestinii stau la coada pentru a primi, rand pe rand, aghiazma mare. Boboteaza este sărbătorita în fiecare an pe data de 6 ianuarie si încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
Încă de joi au fost pregătite şi aşezate în curtea Ansamblului Mitropolitan vasele pentru Aghiazma Mare, iar astazi, a fost aşezată în faţa treptelor de intrare în Catedrala Mitropolitană, crucea de Bobotează care anul acesta va fost împodobită din crengi de brad.
“Este socotita una dintre cele mai importante ale crestinatatii, sau asa cum este cunoascuta in limbajul liturgic, drept praznic imparatesc. Unicitatea acestor sarbatori este data de faptul ca in aceasta zi, precum si in Ajunul Bobotezei, credinciosii vin la biserica pentru a lua aghiazma mare. Ei gusta din aceasta aghiazma timp de opt zile, inainte de anafura, avand constiinta faptului ca este sfintitoare si tamaduitoare. De asemenea, obisnuiesc si foarte bine fac, sa stropeasca locuintele acolo unde locuiesc, dar si la locul de munca, acolo unde ne petrecem foarte mult timp“, a declarat Lucian Apopei – director comunicare Arhiescopia Iasilor.
Credincioşii care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze la rand.
“In fiecare an vin intotdeauna la Botezul Domnului si la sarbatoarea Sf. Ioan. Bunul Dumnezeu o sa ne binecuvanteze. Aghiazma e o vindecatoare foarte mare pentru sufletul nostru si in general, cei care avem credinta se va simti in sufletul nostru. Dumnezeu sa ne binecuvanteze“, a declarat un barbat.
“Cu ganduri bune, sa ne ajute bunul Dumnezeu si Sf. Cuvioasa Parascheva pentru sanatate, liniste sufleteasca“, a declarat o femeie.
“Vindeca tot. Dimineata o folosim opt zile“, a declarat o femeie.
În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, „spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.