Iesenii refuza sa anunte contactii directi in cazul infectarii cu Covid

coronavirus

Creste numarul persoanelor care refuza sa nominalizeze contactii directi, in cazul infectarii cu Covid 19. Conform unei statistici efectuate de Directia de Sanatate Publica Iasi, la un numar de 1482 persoane depistate pozitiv, 1138 de persoane sunt carantinate, de unde rezulta mai putin de 1 contact la o persoana infectata.

Directia de Sanatate Publica Iasi a prezentat cifrele cu care se confrunta in aceasta perioada, in cazul infectarilor cu Covid. De la începutul valului IV, cifrele arată mai puțin de un contact al persoanelor infectate. Acest lucru este greu de crezut pentru autorități.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: „În prezent, de exemplu, la 640 de pozitivi izolați, avem 382 de carantinați, adică o jumătate de persoană la un izolat. Este imposibil să credem aceste lucruri și de fapt aceasta face ineficientă munca noastră de anchetă epidemiologică”.

În acest caz, omisiunea declarării unor informații referitoare la o boală transmisibilă este infracțiune și se pedepsește de către codul penal.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: „Atenționăm populația, că atunci când se află în situația de a răspunde unei anchete epidemiologice, fiecare cetățean are obligația civică și legală de a răspunde corect și de a nu răspunde aspecte care pot duce la îmbolnăvirea altor persoane”.

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 44166 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 152 cazuri în plus faţă de ziua precedentă. În ultimele 24 de ore nu s-au depistat tulpini Delta la persoane confirmate pozitiv cu Covid-19.