Iesenii raman cu o autostrada pe hartie

Visul iesenilor de a circula pe o ruta rapida spre vest se indeparteaza tot mai mult. Autoritatile, in schimb, le propun in urmatorii ani iesenilor, un acces mai usor spre Capitala. Despre A8 nu se mai discuta, iar proiectul are mai multe probleme decat incearca autoritatile sa ascunda.

La Iasi, autostrada ar avea patru noduri dar sunt proiectate doar 3. Nodul rutier lipsa fiind chiar cel de la aeroport, unul dintre cele mai importante. Si acestea sunt prea putine pentru o comunitate cu peste 500.000 locuitori.

Autostrada A8 sta sub semnul intrebarii, din lipsa de finantare de pe sectiunile montane dar si a nepasarii autoritatilor. Desi s-au promis multe pentru ieseni, viitoarea autostrada A8, daca se va construi vreodata, va fi ca o sosea de centura. 

Paul Butnariu – Președinte Camera de Comert si Industrie Iasi: „Aceasta A8 de la locatia care se cheama nodul Letcani pana la iesirea din tara, pana la Golăești are funcția de centura pentru municipiul Iași. Nu avem altă autostrada sau nu avem alta sosea de centura ca sa spunem asa. Ori, soseaua de centura prin ceea ce se defineste soseaua de centura, presupune accesul a cat mai multor locuitori ai orasului respectiv, pe aceasta centura pentru a fi deservit orasului in sine. Nu este aici totul de a tranzita și de a trece TIR-urile de la Ungheni, cele care circula spre sau dinspre Republica Moldova. Vorbim aici de accesul iesenilor pe aceasta sosea de centura care trebuie sa deserveasca cartierele iesene”.

Problema mai gravă este faptul că, din cele patru noduri rutiere care trebuie sa deserveasca traficul de pe A8, sunt in proiectare doar 3 noduri.

Paul Butnariu – Președinte Camera de Comert si Industrie Iasi: „Asta inseamna ca daca eu locuiesc in Copou, ies pe centura si ajung la aeroport. Eu daca locuiesc in Nicolina ies pe centura si vin in Copou sau ma duc la Fortus sau ma duc in alta parte. Ei bine, toata aceasta sosea de centura pe distanta de 31 de kilometri atat cat ea este, are la ora la care vorbim 3 noduri de legatura. Al patrulea este in discutie si in proiectare. Un nod care paradoxal cu ala trebuia inceput. Este vorba cu un nod de la aeroport. Deci nodul de la aeroport la ora aceasta nu-l proiecteaza nimeni. Nu exista. Sau mai bine exista pe un desen dar el intr-un proiect propriu zis nu exista. Exista un nod la Letcani, inainte de bariera de la Uricani. Exista al doilea nod cu intersectia DJ 282 parca, undeva la Rediu – Horlești si al treilea punct de legatura este dupa localitatea Carlig spre granita, spre Sculeni„.

Autostrada Iașului (Moțca – Iași – Ungheni), parte din A8, a intrat la finalul anului trecut în procedura de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), poate cel mai important pas înainte de aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *