Ieșenii preferă nume de sfinți pentru copiii lor

bebelus.peirw3yc90

Peste 7500 de bebelusi s-au nascut in anul 2020 la Iasi. Andrei, Stefan, Alexandru , Maria, Ioana sau Elena sunt prenumele preferate de ieseni pentru copiii lor in pandemia de coronavirus.

https://youtu.be/2yNaGTWyfuY

Iesenii au ales mai mult nume romanesti pentru copiii nascuti in anul 2020. Potrivit reprezentantilor Directiei de Evidenta a Populatie Iasi, in capitala Moldovei s-au nascut 7 541 de bebelusi, cei mai multi baieti. Pandemia a scazut numarul de nasteri cu 3 procente.

Marius Bodoga, director DLEP Iasi

In anul 2020, la Serviciul de Stare Civila a municipiului Iasi au fost intocmite 7541 de certificate de nastere si ne referim aici strict la copiii nascuti in municpiul Iasi, pentru ca se stie, acestele de stare civila se inregistreaza la Serviciul de Stare Civila de la locul in care s-au produs. In acest numar nu am inclus si cele aproximativ 2000 de acte de nastere care privesc copiii nascuti in strainatate.

Parintii opteaza in continuare pentru 2 prenume date micutilor si renunta la nume preluate din filme sau de la vedete.

Marius Bodoga, director DLEP Iasi

Pentru al treilea an consecutiv vreau sa mentionez faptul ca in topul preferintelor parintilor raman aceleasi prenume, de inspiratie pur romaneasca, ma refer la baieti vorbim de Andrei, Stefan, Alexandru sau la fetite de Maria, Ioana, Elena. V-am spus, este al treilea an cand inregistram acelasi top si cu siguranta pot sa mai spun faptul ca a disparut acel trend cu prenume atribuite in baza unor filme de la televizor sau inspirate din prenumele vedetelor, fotbalisti, cantareti sau stiu eu ce alte pesonalitati.

16 copii au fost adoptati in anul in care coronavirusul a schimbat vietile intregii planete. In acest an, pana la aceasta data, la Serviciul de Stare Civila s-au inregistrat peste 300 de copii. Lunile cu cele mai multe acte de nastere intocmite au fost octombrie, iunie si septembrie.