Ieșenii nu se grăbesc să treacă la anvelopele de iarna

anvelope

foto: digi24

Desi suntem in luna noiembrie, vremea se mentine in continuare placuta iar soferii nu se grabesc sa schimbe anvelopele de vara cu cele de iarna. Cu toate acestea, de saptamana viitoare mecanicii se asteapta la un val de cereri si cozi de masini la vulcanizarile din oras.

Gabriela Rusu – reporter TeleM Iași: „În comparație cu anii anteriori, la vulcanizarile din oraș nu s-au mai format cozi. Pentru că vremea este plăcută, soferii preferă sa amane momentul schimbarii anvelopelor de vara cu cele de iarna. Ca sa evite aglomeratia, conducatorii auto au pasit deja pragul vulcanizarilor. Va reamintim ca in acest an, toate anvelopele care sunt marcate cu literele M și S indeplinesc cerintele de utilizare in conditii specifice de iarna prevazute in legislatia nationala rutiera.”

Bate vantul prin vulcanizarile din Iasi. Profitand de vremea placuta, soferii amana momentul de schimbare al anvelopelor.

Adrian Mitrache – administrator vulcanizare

„Având în vedere că, condițiile meteo au fost favorabile, momentan încă lumea nu se înghesuie să schimbe anvelopele. Asta este bine pentru noi, pentru că avem mai mult timp sa ne ocupam de masinile oamenilor. Momentan, timpul de așteptare este minim, timpul de așteptare este mic, dar odată cu înrăutățirea vremii, vor începe cozile la vulcanizări.”

De asemenea, specialistii recomanda soferilor sa isi faca aparitia din timp in service-uri pentru schimbarea cauciucurilor de iarna.

Izabela V. – administrator service: „Le recomand să vină din timp, să facă procesul de schimbare al anvelopelor, întrucât se anunță din ce în ce mai frig și o să fie o mare aglomerație prin vulcanizări și este vorba și de siguranța lor. Ținând cont că ziua e cald și noaptea e frig.”

Ciprian este sofer de ani de zile, si spune ca in fiecare an prefera sa ia lucrurile din timp pentru a evita aglomeratia.

Ciprian Ciochină – șofer: „De obicei iau din timp pentru ca fac foarte multi kilometri și nu prea imi permite timpul sa aștept prima zapada si sa stau la cozi, la vulcanizare.”

Specialistii ieseni ne-au explicat importanta schimbarii cauciucurilor.

Lucian Constantin – mecanic: „Inlocuirea anvelopelor de vara se face pentru ca odata cu scaderea temperaturilor, aderenta scade acestea ne mai fiind eficiente. Anvelopele de iarna sunt dintr-un material total diferit, ele sunt mai moi, acestea facilitând contactul cu asfaltul.”

Șoferii riscă amenzi dacă nu au cauciucuri adecvate atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Sancțiunele sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar ca măsură tehnico-administrativă, polițistul dispune reținerea permisului de înmatriculare sau de înregistrare.