Ieșenii nu mai fac față scumpirilor

magazine-scumpiri-2014-03

Rata inflației a depășit pragul de 15 procente, iar traiul zilnic devine tot mai scump. Salariile au rămas neschimbate, iar jumătate dintre români mărturisesc că abia le ajung banii pentru cheltuielile lunare. De economii nici nu poate fi vorba. Cea mai mare frică a românilor este creșterea prețurilor la energie și gaze care ar putea duce la un nou val de scumpiri.

„Românii nu mai fac față valului de scumpiri! Jumătate dintre oameni spun că în ultimul an situația financiară s-a înrăutățit de pe o zi pe alta, iar aproape 40% se așteaptă ca în următoarea perioadă situația să devină și mai critică. Cea mai mare temere a românilor este creșterea prețurilor la energie. Unii oameni sunt nevoiți să se împrumute ca să-și achite toate cheltuielile”, a spus Gabriela Rusu, reporter TeleM Iași.

Venituri mici si cheltuieli ridicate. Cu asta se confruntă zilnic românii în lupta pentru supraviețuire. Cele mai recente date arată că o mare parte din bugetul românilor merge către mâncare. În țara noastră coșul zilnic este mai scump decât în alte state europene. Dacă în România prețul pentru un kilogram de cartofi este de 4 lei, în Germania, prețul acestuia nu depășește 3 lei.

„Este foarte greu. Cei din conducere trebuie să se gândească la oameni, chiar nu au din ce trăi”, a spus un ieșean.

„Nu știu, după doi ani de când m-am întors în țară mi se par scumpirile foarte mari”, a mai spus un ieșean.

Ca orice om, este foarte greu. Mai ales de când s-a scumpit combustibilul, iar de aici au plecat toate. Nu vă ascund că sunt și fermier și de la motorină s-au scumpit și îngrășămintele, a explicat un fermier.

Nici la capitolul chirii lucrurile nu stau mai bine.

„Față de anul trecut, este de două ori mai scumpă piața. Fără niciun dubiu. Sunt studenți care caută cu disperare o gazdă. Și ei spuneau o gazdă mai umană oare putem găsi. Și eu am întrebat, ce înseamnă o gazdă mai umană. Mai înțelegătoare fiind că acum toate gazdele au ridicat prețurile și ne-au speriat. Este exagerat și bietul român încearcă să reziste, a declarat Dumitru Oprea, economist.

Datele arată că prețurile au crescut accelerat anul acesta. În topul scumpirilor sunt în continuare gazele naturale, care au un preț mai mare cu 85% față de anul trecut, potrivit INS, în timp ce carburanții s-au scumpit cu 35%. Inevitabil au explodat si prețurile alimentelor. Cartofii și uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu aproximativ 40%, însă în top sunt și legumele, pâinea sau ouăle.