Ieșenii din zona metropolitană construiesc la foc continuu

constructii

Numărul de autorizații de construire a scăzut în acest an, în județul Iași, principalul factor fiind creșterea alarmanta a prețului la materialele de construcție. În primele trei trimestre, la nivelul judeţul Iaşi s-au eliberat 1.696 de autorizaţii de construire, adică  78,9 % din numărul total al autorizaţiilor eliberate în perioada similara a anului trecut. Însă, surpriza cea mai mare a fost faptul că, ieșenii aflați în zona metropolitană, construiesc mai mult decât cei din municipiu.

Creșterea prețului la energie, gaz, dar și la materialele de construcții a determinat o scădere semnificativă a construcțiilor.

„În județul Iași, numărul de autorizații de construire a scăzut ceva mai mult, cam cu 20% față de anul trecut și comparativ cu media pe țară, care e o scădere cam de 10%. Scădere care se poate explica prin creșterea prețului la materialele de construcții, mai ales din ultima perioada care a descurajat dezvoltatorii imobiliari, dar si persoanele individuale să mai construiască. De asemenea, prețuri ridicate la tot ce înseamnă imputuri, energie electrică, gaz, care se răsfrâng și asupra transportului și costul forței de muncă intră în așa numitul indicator agregat indicelui din construcție care a crescut destul de mult anul trecut”, a spus Ciprian Iftimoaei, director adjunct Direcția Județeană de Statistică Iași.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Județean de Statistică, ieșenii din mediul rural, construiesc la foc continuu. Numai de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, s-au eliberat 1523 de autorizaţii, în mediul urban fiind eliberate doar 173 de autorizaţii de construire. Principala comună care continuă să se dezvolte este Miroslava.

„In mediul rural se construiește mai mult, dar și aici trebuie sa operăm cu nuanțe. De exemplu, zona metropolitană Iași, comuna Miroslava, se construiește foarte puternic. Sigur, este o zonă rurală, dar e un rural urbanizat. Comuna Miroslava, împreună cu municipiul Iași atrag 60% din forța de muncă județeană și din punct de vedere economic, aceasta comună chiar e mai puternică decât municipiul Pașcani, așa rezultă din datele oficiale. Prin urmare, numărul mare de autorizații de construire îl regăsim aici, în zona metropolitană, în zona apropiată municipiului Iași”, a mai spus Ciprian Iftimoaei, director adjunct Direcția Județeană de Statistică Iași.

Din cauza scumpirilor, și prețurile la vânzările de locuințe, dar și la închirieri au crescut semnificativ. La Iași, s-a înregistrat o creştere a preţului de 1,5%, a apartamentelor scoase la vânzare, preţul mediu ajungând la valoarea de 1.320 de euro pe metru pătrat.