Ieșenii cu forme ușoare și medii de boală pot solicita tratamentul cu anticorpi monoclonali

anticorpi monoclonali

Direcția de Sănătate Publică Iași transmite că persoanele infectate cu Sars-CoV-2 pot solicita medicilor de familie tratamentul cu anticorpi monoclonali.

Pot beneficia pacienții cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, în primele 6 zile de la debutul simptomelor.

Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii. Aceste medicamente previn trecerea la stadii severe de boală, numai dacă sunt administrate în primele 6 zile de la debut. Se consideră debutul bolii, prima zi în care au apărut simptome specifice.

Pot beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali:

A.     1.  Pacienții care prezintă simptome ușoare, la recomandarea medicului de familie, tratamentul se poate efectua în regim de spitalizare de zi la următoarele unități medicale:

•        Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași

•        Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

•        Spitalul Municipal de Urgență Pașcani

•        Elytis Hospital

•        Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași – în cazul acestui spital, tratamentul se aplică doar pacienților cu boli renale cronice.

2.      Pacienții care dețin mașini personale se vor putea prezenta la unitatea medicală, conform planificării, în intervalul orar stabilit.

3.      Pacienții care nu dețin mașini personale, vor fi transportați de către serviciile de ambulanță.

B.    Pacienții internați care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, la solicitarea medicului curant, efectuată în aplicația informatică CaPeSaRo.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Iași a pus la dispoziția medicilor care prescriu aceste tratamente, aplicația informatică CaPeSaRo, în vederea programării pacienților și a eliberării dozelor de anticorpi monoclonali de la farmacia DSP Iași.