Ieșenii au început pregătirele pentru sarbatoarea marțisorului

martisor

În tradiția populară, mărțișorul este considerat un simbol al primăverii, al speranței și al norocului. An de an, membrii Asociației „Ciurbeștenii” din comuna Miroslava promovează și transmit tradițiile româneşti specifice acestei perioade. Cea mai mare dorință a acestora este ca datinile să continue prin implicarea tinerei generaţii.

Mărțișorul a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO pe 6 decembrie 2017 și este vestitorul primăverii. Astfel, membrii Asociației „Ciurbeștenii” s-au întalnit zilele acestea și au lucrat împreună la confecționarea de marțișoare cu voie bună și pasiune.

Eugenia Stan – Președinte Asociația „Ciurbeștenii”:

„Ma numesc Eugenia Stan si sunt Presedintele Asociatiei Ciurbestenii, din satul Ciurbesti, comuna Miroslava, judetul Iasi. Noi ne-am adunat sa lucram martisoare. Martisorul este un simbol al primaverii si el se face pentru data de 1 martie si se ofera celor din jurul nostru. 1 martie face parte din alaiul sarbatorilor traditionale de primavara, prima sarbatoare fiind 24 februarie Ziua Dragobetelor care uneori sau in anumite parti ale tarii este considerat chiar si ziua martisorului”.

Sărbătoarea marțișorului este o tradiție veche de care oamenii se bucură an de an. Cu prilejul acestei sărbători, oamenii își folosesc imaginația și crează marțișoare.

Constanța Olaru – Vicepreședinte Asociația „Ciurbeștenii”:

„Ma bucur enorm de mult ca fac parte din aceasta asociatie pentru ca aici ne intalnim si promovam traditiile romanesti si organizam o multime de activitati importante”.

Toți membrii din Asociație s-au mobilizat pentru a lucra aceste marțișoare tradiționale. Ulterior, aceștia doresc să le prezinte la diferite expoziții sau sa le ofere persoanelor care trec pragul asociatiei.