Iesenii ar urma sa plateasca de la 1 februarie consultatiile la medicii de familie

Reprezentantii judeteni ai medicilor de familie au hotarat in sedinta de aseara nesemnarea unui act aditional de continuare a activitatii incepand cu 1 februarie in cazul in care conditiile contractuale vor fi diferite de cele in vigoare in acest moment.

„Multumim tuturor colegilor medici de familie pentru sustinerea lor in actiunile de protest pe care le-am desfasurat si le vom desfasura in continuare atat la nivel local cat si la nivel national. Numai impreuna putem obtine respectul pe care il meritam”, au transmis medicii de familie ieseni.

Medicii de familie sunt îngrijorati de recenta decizie a Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate de a reduce fondurile alocate asistenței medicale primare și asistenței de ambulator de specialitate cu aproximativ 30%. Această situație are consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației.

Deși, în ansamblu, bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Mai exact, creșterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creșterea salariilor și la finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidențiată în mesajul transmis de Casa Națională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

„Actiunea aceasta va fi devastatoare atata pe termen lung, cat si pe termen scurt. De la bun inceput trebuie sa precizam ca suntem reteaua cea mai bine reprezentanta la care are acces oricine asigurat si actualmente chiar si neasiguratii au acces. Astfel incat un sfat medical, o consultatie, o anumita orientare pentru un diagnostic, medical de familie o poate face fara probleme„, a declarat Anca Deleanu – presedinte Colegiul Medicilor de Familie Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *