Iesenii apeleaza si acum la leacurile babesti in sezonul rece

A crescut numarul infectiilor respiratorii in randul populatiei. Doar in ultima saptamana, in judetul Iasi s-au inregistrat peste 3000 cazuri iar medicii atrag atentia ca acestea se vor inmulti dupa ce meteorologii au anuntat ca vine gerul in Romania, de saptamana viitoare.

In timp ce unii ieseni aleg sa se trateze cu medicamente si sa apeleze la doctorii de familie, cei mai multi din ei prefera leacurile babesti si tratamentul la domiciliu. Mai ales in perioada pandemiei, iesenii au invatat sa recurga ceaiuri, masaje cu ierburi, sosete imbibate in otet, cartofi sau sare pe piept si chiar tamaie.

„Am fost racit, am avutr gripa, ma tin departe, servesc ceaiuri, lamaie. Leacuri babesti, mai iau, am aghinare, mai am flori de care strang eu. De primavara, de vara, le strang si pe pun la uscat, dupa aia fac ceaiuri de menta, de fructe, de tei. Iau multe ceaiuri din plafar. A incercat sa-mi dea niste medicamente, cand am vazut cat sunt de scumpe, tot pe cele babesti le-am luat„, a declarat un barbat.

Oamenii prefera tratamentele naturiste sau cele folosite de batrani, doar sa nu ajunga la spital.

Tamaia, o folosesc foarte mult. O folosesc chiar si oral, o pun sub limba. Cu leacuri babesti, chiar si eu am facut pentru copii mei leacuri babesti„, a declarat o femeie.

„Aspirina, paracetamol. Incerc si eu cu vitamine C, sa imi imunizez cat de cat organismul. Aspirina, paracetamol, nu antibiotic. Deocamdata sa bat in lemn, m-a ferit dar incerc sa port masca. Acum nu o port, cand intru in mijloacele de transport sa ma feresc cumva. Incerc pe cat posibil sa am caldura in casa, sa nu ies prea mult desi e necesar sa iesim afara si sa fiu cumparata in toate. Cand este sa te loveasca, te loveste„, a declarat o femeie.

2491 din cazurile inregistrate saptamana trecuta au fost infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 590 pneumonii iar 47 sunt cazuri de gripă.

Din analiza pe grupe de varsta reiese ca incidenta cea mai mare pentru gripa si pneumonii est la grupa de varsta 15 – 49 de ani. De asemenea, tot in saptamana anterioara au fost raportate 247 de internari cu 42 mai putine fata de saptamana precedenta, iar in ceea ce priveste campania de vaccinare anti-gripala, pana in prezent s-au vaccinat peste 51 de mii de persoane din judetul Iasi„, a declarat Marius Voicescu – Purt. Cuv. DSP Iasi.

Consultatia la medicul de familie ar trebui sa fie primul pas in rezolvarea problemelor de sanatate.

„Patologia respiratorie acuta, respectiv virozele, sunt extrem de frecvente in aceasta perioada indiferent de varsta. Formele mai severe se inregistreaza la extremele de varsta, la persoanele de peste 65 de ani si la copii, mai ales la copii mai mici. Ceea ce trebuie inteles este ca aceste viroze in general necesita un tratament simptomatic administrat de la inceput. Combaterea sindromului febril, combatere tusei si vitaminoterapie„, a declarat Anca Deleanu – Presedinte Colegiul Medicilor de Familie Iasi.

In acest sezon rece, peste 51.000 ieseni s-au vaccinat antigripal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *