Iesenii afectati emotional de pandemie cauta ajutor de specialitate

Sala recuperare

Chiar daca restrictiile pandemice au fost ridicate, efectele post Covid sunt prezente printre ieseni. Unele persoane au ramas afectate emotional si psihic dupa 2 ani de reguli stricte impuse: izolare, frustrare continua, provizii insuficiente sau pierderea unei persoane dragi.

Spitalul de Recuperare din Iasi, prin specialistii sai, ofera sedinte de evaluare si consiliere psihologica decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate pacientilor prezenti in ambulatoriu la sectiile de Recuperare Medicala Cardiovasculara si Respiratorie. Sunt destui ieseni care au ramas cu sechele psihice dupa cei doi ani de pandemie. Acestia cer ajutorul specialistilor pentru a reveni la viata normala.

Oana Gabriela Bunescu Lazar – psihoterapeut Spitalul de Recuperare Iasi: „Cele mai frecvente tulburari psihice, tratate de specialistii in sanatate mintala in ultimii doi ani au fost: tulburarile depresive, tulburarile anxioase, atacurile de panica, insomniile. Sindromul de burn-out intalnit mai ales in randul cadrelor medicale din sectile ATI, urgenta si infectioase  si dificultatile de concentrare. Conform ultimelor studii relizate, 1 din 5 pacienti a primit un diagnostic de depresie, anxietate, insomnie pentru prima data, iar pacientii care aveau un diagnostic psihiatric preexistent aveau 65% sanse mai multe sa se infecteze cu noul virus„.

Ca element de noutate, pentru a veni in sprijinul pacientilor post-covid, care se prezinta in Ambulatoriul Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, la sectiile de Recuperare Medicala Cardiovasculara si Respiratorie, la recomandarea medicului specialist le sunt  asigurate sedinte de evaluare si consiliere psihologica decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate.

Oana Gabriela Bunescu Lazar – psihoterapeut Spitalul de Recuperare Iasi: „Ca si recomandari, pentru telespectatori si pacienti nostrii, pentru a putea depasi aceasta perioada greu incercata, si plina de stres, voi recomanda sa practice tehnici de respiratie, respiratia in 4 timpi, ar fi una din varaintele benefice si usor de practicat, sa faca activitati sportive sau plimbari in aer liber, sa socializeze, sa se odihneasca, sa se informeze, sa faca cel putin o activitate care le creaza placere, sa practice tehnici de  relaxare, meditatie sau rugaciune, si nu in ultimul rand sa se informeze doar din surse sigure si credibile„.

Una dintre recomandarile specialistilor in psihoterapie este tehnica de respiratie in patru timpi.

„Este o tehnica foarte simpla care presupune sa numaram  in mintea noastra in timp ce inspiram 1, 2, 3, 4, pastram aerul in plamanii nostri 1,2,3,4 , expiram usor 1,2,3,4 , ar fi ideal timp de 4 minute sa repetam aceasta tehnica pentru a ne relaxa, a ne debloca creierul si a gandi”, a precizat psihoterapeutul unitatii medicale.

Punerea in practica a acestor sfaturi si activitati de relaxare vor conduce pacientii catre o stare de bine si o sanatate psihica si emotionala echilibrata.